TEŽAVE NA TERENU

Še vedno premalo agregatov

Objavljeno 09. februar 2014 10.02 | Posodobljeno 09. februar 2014 10.02 | Piše: STA, T. L.

Čez dan pričakujejo še dva večja agregata iz Avstrije in dva agregata iz Češke. Glede na ocene bi potrebam po električni energiji zadostili z dodatnimi 50 agregati različnih zmogljivosti.

Avstrijski gasilci so nam nesebično priskočili na pomoč.

RUŠE, GORNJA RADGONA, LJUBLJANA – Na območju občine Ruše je nekaj po polnoči zaradi napake na elektroomrežju ostalo brez elektrike približno 1750 odjemalcev, a so jo nekaj pred 3.30 znova dobili. Na območju občin Gornja Radgona in Apače pa je zgodaj zjutraj prav tako prišlo do izpada električne energije, tako da je skupno brez elektrike približno 1700 odjemalcev.

V soboto brez elektrike 14.000 odjemalnih mest

Na območju občine Gornja Radgona je do nenačrtnega izpada električne energije prišlo nekaj pred drugo uro ponoči (brez elektrike je ostalo približno 900 odjemalcev), na območju občine Apače pa nekaj pred 3.30, brez elektrike pa je več kot 800 odjemalcev. Dežurni delavci elektropodjetja okvaro odpravljajo, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Sicer pa so enote za zaščito, reševanje in pomoč tudi v soboto odpravljale posledice snežne ujme z žledom za zagotavljanje normalnih razmer za življenje ljudi. Po podatkih za soboto popoldne je bilo brez električne energije še okoli 14.000 odjemnih mest.

Več kot 1100 generatorjev

V Sloveniji je v pogonu več kot 1100 generatorjev električne energije. V organizaciji Malteškega viteškega reda je prispelo še 24 agregatov nižje moči, ki so jih razporedili glede na potrebe.

Čez dan pričakujejo še dva večja agregata iz Avstrije zmogljivosti 400 in 250 kilovatov ter dva agregata iz Češke zmogljivosti 500 in 250 kilovatov. Glede na ocene bi potrebam po električni energiji zadostili z dodatnimi 50 agregati različnih zmogljivosti. Agregate glede na potrebe prerazporejajo tudi z območij po Sloveniji, kjer je oskrba z električno energijo že vzpostavljena.

Pomoč v številkah

V odpravo posledic vremenske ujme je bilo v soboto po Sloveniji vključenih 1600 prostovoljnih gasilcev z 270 gasilskimi vozili in drugo opremo. Na terenu je delovalo 429 pripadnikov Slovenske vojske (SV) s pripadajočo tehniko. S šestimi oklepnimi vozil valuk so zagotavljali tudi prevoz ljudi na ogroženih območjih na Gorenjskem.

Pri oskrbi prizadetih je pomagalo približno 1000 aktivistov Rdečega križa in Slovenske karitas ter drugih nevladnih organizacij.

Glede na potrebe lokalnih skupnosti je tudi danes pričakovati napotitev pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, SV, prostovoljcev in drugih intervencijskih služb na teren v enakem obsegu kot v soboto.

Deli s prijatelji