MOŽGANSKA KRVAVITEV

Še včeraj športnik, danes se uči hoditi

Objavljeno 21. december 2014 15.28 | Posodobljeno 21. december 2014 15.28 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Možganska krvavitev pred tremi leti danes 15-letnemu Luki življenje obrnila na glavo.

ŠENTJERNEJ – »Ogromno Lukovega truda je potrebnega za še tako majhen napredek, in pri tem ga resnično občudujem. Je pravi junak. Veseli se gibanja in smeje se ob zadevah, ki jih rad počne ali mu jih uspe narediti,« pravi Vesna Cugelj iz Cerovega Loga pri Šentjerneju, mamica 15-letnega Luke, fanta, ki je bil še pred tremi leti živahen, vesel, zabaven fant in skoraj ni bilo aktivnosti, ki ga ne bi zanimala. Bil je športnik, talent je odkril tudi v glasbi, zelo rad je raztegnil meh frajtonarice.

Zamujene ure

V letu 2011 mu je možganska krvavitev v trenutku prekinila brezskrbno otroštvo. Zgodilo se je tako rekoč sredi popoldneva, po prihodu iz šole. Zadnjo uro je imel Luka nogometni krožek in kot športnik v tej uri je gotovo dal vse od sebe, kot je to vedno znal. Zaradi neznosnih bolečin v glavi so ga domači odpeljali v bolnišnico v Novo mesto. Tu je bilo zamujenih veliko predragocenih minut in ur. Kruta in dolga preizkušnja se je za Luka nadaljevala na UKC, PEK Ljubljana. »Verjamem, da bova z Luko nekoč imela čas pisati o tej resnično hudi, skoraj neverjetni kalvariji, ki jo je doživljal in prestajal v vsem tem času,« pove Vesna. A energijo zdaj vsak dan raje vlagata in usmerjata v jutrišnji dan in v to, kaj narediti, da bo njegov dan čim lažji in lepši.

Večino stvari delata po intuiciji. Sodelujeta s terapevti, ob katerih se Luka dobro počuti in ki ga znajo motivirati, saj so tako njegovi odzivi in napredek dosti boljši. Znanje s terapij pridno nabirata in ga koristita pri aktivnostih in treningu doma. Njihovi bivalni prostori so postali ena sama velika telovadnica. Pravzaprav je Luka ves čas v gibanju, le da zdaj za vsak premik potrebuje več časa in napora. Namesto nočne omarice ob postelji stoji švedska lestev. V dnevni sobi so namesto mizice in preprog na tleh terapevtske blazine, valji, žoge, sobno kolo, orbitrek, steper in različni drugi pripomočki za pridobivanje moči in mišične mase kot tudi za vaje za oči, logopedske vaje, delovno terapijo, stimulacije …

Opora v sestrici Evi

»Najina motivacija je gibanje. Z zavedanjem, da brez dnevnih treningov, učenja, ponavljanja gibov in ob tem vloženih naporov preprosto ne gre. V vsem tem obdobju sva se veliko naučila o telesu, veliko se še bova. In ostaja upanje, da bi se morda znova vzpostavile prekinjene povezave med nevroni, ki jih je povzročila krvavitev,« razmišlja Vesna.

Luka je nekaj mesecev preživel po bolnišnicah, poleg motoričnih težav, ki jih je povzročila možganska krvavitev, je shujšal za 10 kilogramov in v celoti izgubil mišično maso. Teža se je le počasi, z meseci dvigovala na normalno, a vračanje mišične mase je naporno in dolgotrajno. Luka leto in pol resnično trdo dela, dan za dnem, mesec za mesecem.

»Vesela sva, da so se mu v zadnjih mesecih povezale zanj pomembne terapije, ki mu vsaka po svoje pomagajo k pozitivnemu napredku. V vsaki od teh poiščeva zanj najboljše. Pred njim je še vedno težka in naporna pot,« se zaveda Vesna, ki ji je pri skrbi za hčerko in sina vsak dan v veliko pomoč in oporo njena mama. Luka ima osemletno sestrico Evo, ki ga ima neizmerno rada. Seveda pa Eva najbolj pogreša Lukovo razigranost, skupne igre in aktivnosti, ki sta jih prej skupaj počela na domačem vrtu.

Napredek je opazen

V preteklem letu sta, ko sta se vozila s terapije na terapijo, prevozila več kot 50.000 kilometrov, številka je tudi v letošnjem podobna. Zdravstveni sistem mu krije robotizirani trening hoje v Ljubljani, fizioterapijo v Zdravstvenem domu Novo mesto, septembra je imel ambulantne terapije v Termah Čatež. Prek članstva društva Sonček koristijo hipoterapijo in feldenkrais, preostale terapije pa so plačljive. Luka dodatno obiskuje nevrofizioterapijo pri Gibanju, d. o. o., therasuit terapijo pri Metki Poljšak, terapijo z uporabo čistega kisika. Začeli so obiskovati ruskega zdravilca Maksima Osipova Aleksandroviča. V sodelovanju z njim in vsemi navedenimi terapevti, ki resnično delajo s srcem, se tudi Lukovo stanje pomika v pozitivno smer. Seveda so vključeni tudi zdravniki različnih strok, ki Luki pomagajo s svojimi specializiranimi znanji in usmeritvami.

»Iz vsake terapije poskušava potegniti čim več in vsak, tudi najmanjši napredek šteje. Spomnim se, da je bilo Lukovo telo, ko je prišel iz bolnišnice, popolnoma oslabljeno, tako rekoč izgubljeno v prostoru. Zdaj je napredek opazen, če stanje primerjamo na vsakih nekaj mesecev. Postal je močnejši v nogah, napredoval je v moči in stabilnosti. Zdaj lahko ob letveniku stoji in vstane s klopi, če se drži za prečko. Odkar so se njegove noge okrepile, razdaljo od avta do postelje po prihodu s terapij z mamico prehodita v tandemu. Oba z veseljem čakata na že predpisano zunanjo hoduljo, ki mu bo odprla nove razsežnosti gibanja na prostem. Pred letošnjim poletjem so mu odobrili tricikel, in na njem je hitro napredoval, predvsem pa mu je kolo v neverjetno veselje.

Vesna: Želiva teči!

Luka se izjemno trudi za gibe, ki se večini zdijo preprosti in povsem samoumevni. In kako zadovoljen je, ko vidi, da mu je nekaj uspelo! Do dneva, ko bo sam hodil, je še daleč, a z vajo bi lahko dosegel tudi to. »Želiva teči, čeprav vem, da je pot do tam še dolga,« pravi Vesna, ki ugotavlja, da nobena ozka usmeritev okrevanja ne more biti najboljša, ampak lahko uspešno celoto sestavljajo drobni delčki. Tudi Luka sestavlja svoj mozaik, h kateremu pa mu pomagate prav vsi, ki ta trenutek berete zgodbo o njem in mu posredujete svoje pozitivne misli in dobre želje.

»Zahvaljujem se vsem, ki Luki stojite ob strani in mu pomagate, posameznikom, društvom, podjetjem. Čustva me največkrat prevzamejo ravno zaradi vas, vseh dobrih ljudi, ki pomagate mojemu sinu, verjemite, to resnično gane. Luka doživlja resnično srhljivko v času, ko bi moralo biti njegovo otroštvo še popolnoma razigrano in brezskrbno. Hvala vam vsem, ki zanj zbirate plastične zamaške. Hvala vsem, ki mu pomagate z denarnimi prispevki in donacijami,« Vesna ne more skriti ganjenosti.

Vsi, ki želite prispevati, lahko to storite na Lukov TRR (NLB): SI56-0297-9256-7057-776 ali na račun humanitarnega društva Moja pot. Natančnejša navodila so na njegovi spletni strani za-luka.si ali na sl-si.facebook.com/pomoczacugeljluka. 

Deli s prijatelji