VOLITVE

Se Semoliču maje stolček? Želi si ga Jerkičeva

Objavljeno 16. oktober 2012 13.19 | Posodobljeno 16. oktober 2012 11.30 | Piše: P. J.

7. decembra bodo volitve za novega predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Lidija Jerkič si želi naslediti Dušana Semoliča.

LJUBLJANA – V začetku decembra se obetajo še ene pomembne volitve – za predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Za šesti zaporedni mandat se bo po enaindvajsetih letih znova potegoval tudi tudi aktualni predsednik Dušan Semolič. A kot kaže, letos ne bo šlo vse tako lahko kot na preteklih volitvah. Kandidaturo je napovedala tudi Lidija Jerkič, predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI), poroča Požar.

Razkol med sindikalisti

Do volitev na kongresu pa ni mogoče priti tako enostavno. Nanje se bodo uvrstili samo tisti, ki jim bo uspelo pridobiti minimalno tretjinsko podporo sindikatov ali podporo sindikatov, ki predstavljajo tretjino članstva. Sindikat naj bi bil notranje razklan prav med Semoličevo in Jerkičevo strujo, z njo naj bi simpatiziral tudi vodilni sindikalist javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Med mogočimi kandidati za novega predsednika se je omenjalo tudi Andreja Zorka in Gorana Lukića, oba sta zaposlena v ZSSS, prvi kot izvršni sekretar Zveze sindikatov za pravno področje in področje delovnih razmerij, drugi pa kot samostojni svetovalec za socialno področje in zaposlovanje.

Semolič, ki šteje že 65 let, naj bi se za novo kandidaturo odločil tudi po posvetu z Igorjem Lukšičem.
 

Deli s prijatelji