PRIPOROČILO

Še pred vstopom Hrvaške v EU uredite carinski status plovil

Objavljeno 02. avgust 2012 20.54 | Posodobljeno 02. avgust 2012 20.54 | Piše: S. J., STA

Zaradi praktičnih razlogov je najboljše, da se lastniki urejanja statusa lotijo še preden Hrvaška postane članica EU.

V 13-metrsko jadrnico je trčil gliser (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Po hrvaškem vstopu v EU zdaj veljavni način uporabe plovil v lasti rezidentov Slovenije oz. EU ne bo več mogoč, saj bo ozemlje Hrvaške postalo sestavni del carinskega območja EU. Lastniki bodo morali za plovila urediti carinski status, kar lahko po navedbah slovenskega ministrstva za finance storijo že vnaprej.

Treba bo urediti carinski status

Ker bo ozemlje Hrvaške z vstopom države v EU, kar se bo predvidoma zgodilo 1. julija 2013, postalo sestavni del carinskega območja EU, bo za vsa plovila, ki so trenutno v postopku začasnega uvoza, treba urediti carinski status, so danes sporočili z ministrstva.

Lastniki plovil lahko carinski status uredijo že vnaprej in ni treba čakati do prihodnjega leta, pravijo na ministrstvu in dodajajo, da je ureditev carinskih formalnosti in registracija plovil za plovbo na Hrvaškem možna tudi v Sloveniji.

Priporočljivo je, da slovenski lastniki plovil zaradi praktičnih razlogov uredijo carinski status še pred vstopom Hrvaške v EU.

Ureditev carinskega statusa plovila pomeni, da lastnik pri pristojnem carinskem organu vloži carinsko deklaracijo in predlaga sprostitev plovila v prost promet v EU.

Z vložitvijo carinske deklaracije in sprostitvijo plovila v prost promet in plačilom dajatev (carina in/ali davek na dodano vrednost) lastnik pridobi za plovilo skupnostni status, kar pomeni, da ga lahko uporablja na celotnem območju EU.

Carina je v vseh državah članicah EU enaka

Višina dajatev je odvisna od države, v kateri se uredi carinski status plovila – carina je v vseh državah članicah EU enaka, saj EU deluje kot carinska unija, medtem ko sta stopnja DDV in znesek morebitnih drugih dajatev odvisen od zakonodaje vsake države.

Plovilo pluje pod slovensko zastavo

Plovilo z urejenim carinskim statusom lahko lastnik vpiše v slovenski register plovil. To lastniku omogoči, da plovilo pluje pod slovensko zastavo, hkrati pa mu glede carinskega nadzora omogoči enostavnejšo uporabo plovila na Hrvaškem ali drugod v EU.

Takšno plovilo po navedbah ministrstva ne bo zavezano vsakokratnemu preverjanju carinskih dokumentov in dokazovanju carinskega statusa, saj je slovenska registracija plovila zanesljiv dokaz, da ima plovilo urejen carinski status EU.

Deli s prijatelji