POMOČ

»Se je Virantu zmešalo?!«

Objavljeno 07. oktober 2013 22.21 | Posodobljeno 07. oktober 2013 22.21 | Piše: Mo. S.

Še vedno obstaja možnost, da se pomoči izognemo, zato naj politiki jezika ne vrtijo več po nepotrebnem, razmišlja Jože P. Damijan.

Jože P. Damijan.

LJUBLJANA – »Upam, da je Gregor Virant imel dobro podlago za današnje javne izjave,« na svojem blogu v prispevku z naslovom »Se je Virantu zmešalo?!« razmišlja ekonomist Jože P. Damijan, ki seveda cilja na ministrovo razglabljanje o morebitnem zaprosilu za mednarodno finančno pomoč, o katerem smo sicer danes že pisali.image

»Virant ni kdorsibodi, pač pa minister v vladi in predsednik koalicijske stranke, čigar besede tuji mediji in mednarodni finančni analitiki pozorno spremljajo in na tej osnovi oblikujejo svoja pričakovanja,« nadaljuje in dodaja, da utegne s svojimi izjavami sprožiti val špekulacij o prošnji za pomoč Slovenijo, kar bi ceno njenega zadolževanja še dvignilo »in s tem Slovenijo de facto prisililo v prošnjo za pomoč«.

»Naj bo v javnosti raje tiho«

Po mnenju P. Damijana Virant ne razume, da prošnja za finančno pomoč za bančni sektor iz sklada ESM pomeni splošno prošnjo za pomoč in s seboj prinaša enake pogoje, kot so jih imele Irska, Grčija, Portugalska in Španija. »Si Virant morda želi ciprskih pogojev za odobritev pomoči nasedlim bankam? Si morda želi, da cena zadolževanja naraste na raven grške ali irske, preden sta bili prisiljeni v prošnjo za pomoč? Če ne, naj bo v javnosti raje tiho, dokler ne bodo zadeve gotove in dokler se ne bo vlada z Brusljem in Frankfurtom natančno dogovorila o konkretnih modalitetah dogovora o pomoči,« svetuje, za konec pa dodaja, da še vedno obstaja možnost, da se pomoči izognemo, zato naj politiki jezika ne vrtijo več po nepotrebnem in naj ne sprožajo špekulacij. 

Deli s prijatelji