KATASTROFA

Se je selitev Fructala že začela?

Objavljeno 27. februar 2013 16.20 | Posodobljeno 27. februar 2013 16.20 | Piše: A. L.

Zaskrbljeni minister Franc Bogovič napovedal, da bo pozval podjetje k pojasnitvi okoliščin.

Franc Bogovič meni, da so takšne izjave nepotrebne.

LJUBLJANA – »Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je bilo seznanjeno, da so se v podjetju Fructal Ajdovščina, zaradi velikih zalog breskove kaše odločili, da letošnje letine breskev od sadjarjev v Vipavski dolini ne bodo odkupili. Ministrstvo je informacijo sprejelo z veliko zaskrbljenostjo, saj bi morebitni ukrep Fructala pomenil katastrofo za Vipavsko dolino, tako za kmetovalce in druge, ki so povezani s pridelavo breskev. Minister Franc Bogovič bo zato podjetje Fructal pozval, naj pojasni okoliščine in navedbe, ki se pojavljajo v medijih, ter se zavzel za ohranitev sodelovanja z lokalnimi pridelovalci,« so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Selitev iz Slovenije

Minister Bogovič bo podjetje Fructal pozval k resnemu razmisleku glede odkupa breskev, saj so proizvajalci v lokalnem okolju povsem navezani na dolgoletno prakso Fructalovega odkupa pridelka. Izpad prodaje bi lahko namreč močno zamajal ekonomski položaj pridelovalce breskev, kar bi tudi za Fructal lahko imelo dolgoročno slabe posledice. Med drugim je novi lastnik ob prevzemu podjetja zagotavljal, da bo za proizvodnjo še naprej kupoval sadje v Vipavski dolini in sodeloval z lokalnim okoljem. Zato minister Bogovič ob tej informaciji izraža skrb, da za tem ukrepom stoji selitev proizvodnje iz Slovenije, kar je najslabša možnost, ki se lahko zgodi za Vipavsko dolino, kjer je dolgoletna tradicija pridelovanja breskev ob preverjeni kakovosti, ki se odraža v končnem proizvodu, ki je poznan v mnogih državah.

Sadili, da bi prodajali Fructalu

Velika ekonomska škoda bi po mnenju ministrstva nastala tudi zato, ker so lokalni pridelovalci v preteklem obdobju zaradi velikega povpraševanja veliko investirali v razvoj in infrastrukturo za pridelavo breskev. V Sloveniji je 550 ha intenzivnih nasadov breskev, od tega jih je na Vipavskem 300 ha, od tega je 25 odstotkov sorte veteran, 15 odstotkov sorte norman. Obe sorti so pridelovalci namensko sadili le za Fructal. V Srbiji je pridelava breskev konvencionalna, medtem ko gre v Sloveniji večinoma za integrirano pridelavo.

Deli s prijatelji