NASLEDNIK

Še enkrat iz rokava potegnili Arharja

Objavljeno 04. marec 2013 08.38 | Posodobljeno 04. marec 2013 08.38 | Piše: T. L., STA

Pojavljajo se ugibanja, kdo bo na čelu Banke Slovenije nasledil Marka Kranjca, med kandidati se omenja tudi Franc Arhar.

LJUBLJANA – Danes se izteče poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesto guvernerja Banke Slovenije. Poziv je 18. januarja objavil predsednik republike Borut Pahor, v javnosti pa neformalno kroži več imen potencialnih kandidatov za naslednika Marka Kranjca, ki mu šestletni mandat poteče 16. julija.

Tako se je omenjal direktor Združenja bank Slovenije France Arhar, ki je Banko Slovenije vodil od 1991 do 2001 in je skoraj vedno omenjan tudi kot kandidat za različne vodstvene funkcije v državi.

V vlado, na Banko Slovenije ali nikamor?

Mediji so med možnimi kandidati navajali tudi nekdanjega finančnega ministra in zdajšnjega dekana ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja ter ekonomista Mojmirja Mraka. Obadva figurirata tudi kot kandidata za finančnega ministra v morebitni vladi Alenke Bratušek.

Poleg tega je bilo moč zaslediti ime nekdanjega člana sveta Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, ki je zdaj svetovalec Mednarodnega denarnega sklada guvernerju kosovske centralne banke. Ta naj bi se po neuradnih informacijah medijev že pogovarjal o kandidaturi. Pred šestimi leti je bil eden od kandidatov, vendar ga takratni predsednik republike Janez Drnovšek ni predlagal DZ.

Neuradno: najresnejši je Franjo Štiblar

Kot najresnejšega potencialnega kandidata pa sta časnika Finance in Dnevnik nedavno izpostavila profesorja ekonomije, mednarodnega bančništva in mednarodnih ekonomskih odnosov na ljubljanski pravni fakulteti ter dobrega poznavalca bančnega sistema Franja Štiblarja.

Ta je sicer znan kot nasprotnik razprodaje slovenskih bank in podpornik oblikovanja vsaj ene močne domače finančne skupine, ki bi bila hrbtenica gospodarstva. Štiblar je tudi edini potrdil, da se je o kandidaturi za mesto guvernerja že pogovarjal z nekaterimi bančniki in gospodarstveniki.

Imenovanje guvernerja Banke Slovenije pred šestimi leti so spremljali številni zapleti. Poslanci takrat niso potrdili dveh Drnovškovih izbir – dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.
 

Deli s prijatelji