ZDRS

Še ena zaušnica Sloveniji: slabše javne finance in trg dela

Objavljeno 10. december 2013 20.40 | Posodobljeno 10. december 2013 21.01 | Piše: STA, T. L.

Medtem ko države z evrom počasi napredujejo k bolj uravnoteženi rasti, pa to ne velja za Slovenijo, ki je znašla v družbi držav s povečanjem gospodarskih neravnovesij.

EU pred rdečo lučjo: kriza bo še trajala, je prepričana Merklova

MÜNCHEN – Države z evrom so letos naredile počasen, a stalen napredek k bolj uravnoteženi rasti na območju evra, v svoji raziskavi ugotavlja nemška zavarovalnica Allianz. Od 17 držav jih je devet izboljšalo oceno na letni ravni, pet pa poslabšalo, med njimi Slovenija. V Sloveniji je slabši predvsem položaj javnih financ in trga dela.

Skupna ocena Slovenije letos znaša 5,1, kar jo uvršča na 12. mesto. Lani je bila z oceno 5,5 na 10. mestu, leta 2008 pa s 6,6 na 7., kaže raziskava Euro Monitor Rating 2013, ki države razvršča glede na 15 kazalnikov. Ocena osem ali več bi pomenila uravnoteženo delovanje pri vseh kazalnikih, ocena manj kot štiri pa neenakomeren razvoj na obravnavanih področjih.

Kriza v javnih financah in na trgu dela

Pri Sloveniji je letos slabših šest kazalnikov, izboljšali so se trije. Zaradi bančne krize in globoke recesije sta se posebej poslabšala položaj javnih financ in stanje na trgu dela, ugotavlja Allianz. Pri kazalniku trdnost javnih financ je Slovenija z oceno 5,3 zasedla 10. mesto (lani s 6,3 8.), pri kazalniku zaposlovanje, produktivnost in učinkovitost virov pa z oceno 1,7 14. mesto (lani s 3,3 10.).

Izboljšal pa se je položaj glede zasebne zadolženosti in stanja premoženja v tujini, kjer je Slovenija dobila oceno 7,3, medtem ko je bila lani z oceno 6,3 na 8. mestu.

Težava Slovenije ostajajo visoki stroški na enoto dela in šibko domače povpraševanje. Tako je pri kazalniku konkurenčnost in domače povpraševanje Slovenija skupaj z Luksemburgom z oceno 5,5 na 9. mestu (lani z enako oceno na 8.).

Na vrhu je Nemčija, na dnu Ciper

Nobena od držav ni dosegla ocene osem ali več. Na vrhu je Nemčija (7,7), sledijo Estonija (7,2), Avstrija (7,1), Luksemburg (6,4) in Slovaška (6,0).

Na dnu je Ciper z oceno 2,7, s čimer je edina država, ki je ocenjena z manj kot štiri. Pred Ciprom so do Slovenije Irska (4,1), Grčija (4,4) ter Portugalska in Italija (po 4,6). Lani so imele oceno pod štiri Ciper, Grčija, Irska in Portugalska.

Devet držav od 17 je izboljšalo oceno. Posebej spodbudno je, ugotavlja Allianz, da so med temi z izjemo Cipra tudi vse države, ki so v programu mednarodne pomoči. »To kaže, da so konsolidacija in reformni napori obrodili sadove,« meni zavarovalnica.

Dodaja pa, da gospodarska šibkost, ki se kaže v mnogih gospodarskih kazalnikih in s katero so se še naprej soočale številne članice območja z evrom, pomeni, da uspeh reform ni bil tako očiten, kot bi lahko bil. Negativne gospodarske razmere so še vedno vplivale na javnofinančne primanjkljaje, stroške dela, domače povpraševanje in produktivnost dela.

Deli s prijatelji