NOVA OVADBA

Še ena ovadba: Janković ogoljufal EU za 9 milijonov?

Objavljeno 01. september 2014 23.18 | Posodobljeno 01. september 2014 23.18 | Piše: Mo. S.

NPU naj bi zoper ljubljanskega župana in še šest fizičnih ter eno pravno osebo vložil ovadbe.

Zoran Janković se mudi v Združenih arabskih emiratih.

LJUBLJANA – Potem ko je obtožnica v zvezi s posli Mercatorja v Nišu postala pravnomočna,image se mora ljubljanski župan Zoran Janković soočiti še z eno ovadbo. Šlo naj bi za devetmilijonsko oškodovanje evropskih sredstev.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) naj bi zoper Jankovića in še šest fizičnih ter eno pravno osebo vložil ovadbe, poroča Pop TV. Janković naj bi bil leta 2010 šolskemu ministrstvu lažno prikazal, da Mestna občina Ljubljana (MOL) izpolnjuje vse pogoje za sofinanciranje gradnje Stožic, in tako pridobil devet milijonov (evropskih) evrov.

Napake občine

Po poročanju Pop TV naj bi bila občina pri prijavi na razpis storila dve napaki, kar je ugotovilo tudi ministrstvo za izobraževanje (naj spomnimo: takratnemu ministru Igorju Lukšiču se je očitalo, da so Stožicam prilagodili razpis za sofinanciranje športnih objektov v znesku 9,4 milijona evrov). Občina naj bi bila izkop, vreden 1,3 milijona evrov, plačala dvakrat – STC in Grepu. Prvo podjetje izkopa namreč ni opravilo, zato je na vrsto prišel Grep. Na razpisu je MOL tako prikazal dvojni znesek za plačilo izkopa. Poleg tega MOL ni bil upravičen do evropskih sredstev, saj je šlo za projekt javno-zasebnega partnerstva med občino in Grepom.

V nadaljevanju naj bi bila občina prikazala tudi previsoke stroške, povezane z obnovo Stožic. Janković naj bi EU zaračunal tudi nekaj, kar je že bilo plačano, saj naj bi bil ponaredil za dva milijona evrov vmesnih računov za dela, ki sploh niso bila opravljena.

Janković za ovadbe ne ve

Pri NPU pravijo, da so avgusta zaradi kaznivih dejanj, povezanih s poslovanjem MOL, ovadili sedem fizičnih oseb in pravno osebo zaradi suma goljufije na škodo evropske skupnosti. In kako se je na navedbe odzval ljubljanski župan?

Kot pravi, s(m)o mediji novico spet izvedeli prej kot on sam.

MOL mora Tritonisu vrniti 1,7 milijona

Medtem pa je Televizija Slovenija poročala, da je višje sodišče potrdilo, da so na ljubljanski občini podjetju Tritonis prodali zemljišča, ki so bila obremenjena in so jih uporabljala tudi druga podjetja. MOL mora Tritonisu vrniti kupnino z zamudnimi obrestmi, kar znaša okoli 1,7 milijona evrov. V ločeni sodbi Tritonis od občine zahteva še dodatne štiri milijone evrov. 

Deli s prijatelji