ZAPLETI

Še en poraz za Kacina: Cerarjevega priporočila ni dobil

Objavljeno 28. oktober 2014 13.52 | Posodobljeno 28. oktober 2014 13.52 | Piše: Tjaša Lampret

Bratuškova za svoj fiasko v Bruslju krivi tudi Kacina in namiguje na njegove ‘dogovore‘ s Cerarjem. Ta Kacinu priporočila ni napisal, pravijo v kabinetu predsednika vlade. Kaj pa pravi Kacin?

Jelko Kacin.

LJUBLJANA – Jelko Kacin je prepoznaven obraz na slovenskem in evropskem političnem parketu. Na letošnjih evropskih volitvah maja letos pa mu je spodletelo in od julija naprej ne sedi več na evropskem poslanskem stolčku. Kljub evropskemu porazu pa se v zadnjem mesecu njegovo ime v slovenskih medijih pojavlja (če malce špekuliramo) morda pogosteje, kot se je v času njegovega poslanskega mandata. Razlog? Iskanje in imenovanje slovenske evropske komisarke ter nadaljnja stopnička na Kacinovi politični karieri (položaj posebnega predstavnika EU v BiH), ki pa se glede na najnovejše informacije očitno ne bo uresničila.

Bratuškova krivi (tudi) Kacina

Naj spomnimo: že vse od fiaska Bratuškove na zaslišanju za evropsko komisarko se omenja tudi Kacinovo ime. Navsezadnje je Bratuškova minuli konec tedna v Sobotni prilogi časnika Delo s prstom pokazala na Kacina, češ da je (tudi) zaradi njega izgubila podporo skupine ALDE.image In namignila, da je Kacin Cerarja že »prosil za podporo v kandidaturi za neko službo v Bruslju«, o čemer je pred časom pisal tudi spletni portal Požareport. Po tam navedenih informacijah je Kacin menda v Bruslju lobiral za kandidatko Bulčevo,image v zameno pa od predsednika vlade Cerarja pričakuje plačilo v obliki priporočilnega pisma pri prizadevanju za položaj posebnega predstavnika EU v BiH.

Cerar priporočila ni napisal ...

Iz kabineta predsednika vlade so sredi oktobra sporočili, da je Kacin na razgovoru Cerarja zaprosil za podporo pri prizadevanju za položaj posebnega predstavnika EU v BiH v obliki priporočilnega pisma, možnost pa naj bi Cerar proučil do sredine minulega tedna. In jo tudi je, kot smo izvedeli danes v Cerarjevem kabinetu.

Najprej smo o tem, kaj se dogaja s predstavniškim položajem, po telefonu povprašali Kacina, ki se je odgovoru na konkretno vprašanje elegantno izognil, češ da ni tiskovni predstavnik predsednika vlade in da v njegovem imenu ne more odgovarjati. Smo pa kasneje od Tine Štrafela, Cerarjeve svetovalke za odnose z javnostjo, izvedeli, da Cerar pisma ni napisal in ga tudi ne bo zaradi spremenjenih okoliščin v zadnjem času. Med drugim je potekel rok prijave, Kacin pa da tudi ni izpolnjeval vseh sicer strogih razpisnih pogojev (pomanjkanje diplomatskih izkušenj; denimo eden od pogojev je tudi članstvo v diplomatskem zboru).

... in Kacin je bil o tem obveščen

»Kacin je bil o tem obveščen sredi minulega tedna,« je dejala Štrafelova. Zanimivo je tudi, da v današnji izdaji časnika Večer piše, da Kacin še čaka Cerarjev pozitivni odgovor. Za časnik je Maja Kocijančič, govorka visoke zunanje zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, potrdila, da je izbirni postopek za novega posebnega predstavnika EU v BiH že v zaključni fazi in da po neuradnih informacijah Kacin ni izbran. 

Preberite, kaj je Kacin v krajšem telefonskem pogovoru povedal o domnevni vezani trgovini med njim, Cerarjem in Bulčevo ter v zvezi s Cerarjevim priporočilnim pismom. 


Kacin: Nikakršne vezane trgovine ni bilo in je ni

»Kandidatka za komisarko Alenka Bratušek je vse, kar je bilo treba storiti, storila sama in zato ji tudi niso dali druge priložnosti. Juncker je zato od predsednika vlade zahteval novo kandidatko in jo je tudi dobil. Odlično se je pripravila in odlično je opravila zaslišanje,« je na vprašanje o domnevni vezani trgovini med Kacinom, Cerarjem in Bulčevo. 

Pa drži, da ste lobirali za Bulčevo? Ste v Bruslju nagovarjali politike za katero od obeh kandidatk ali proti njej?

Obakrat je bila samo ena kandidatka. Najprej je bila Bratuškova kot edina prva in najboljša, ker nobene druge ni bilo, in njo si je gospod Juncker izbral. Ko se ona ni uspela dokazati pred poslanci dveh odborov, je gospod Juncker prosil za nov predlog. In šele takrat se je pojavil predlog za Bulčevo. Na vaše konkretno vprašanje: nisem nagovarjal gospoda Cerarja, ki je edini pristojen za imenovanje kandidatke, naj izbere in imenuje gospo Bulčevo.

Tudi v Bruslju in Strasbourgu niste nagovarjali poslancev? Kot je že bilo rečeno, tudi Bulčeva (kot Bratuškova pred njo) ni bila vpeta v največje družine evropskih strank ...

Gospa kandidatka Bulčeva se je sama predstavila v vseh poslanskih skupinah. Ne vem, zakaj to mene vprašujete, vprašati morate njo, njeno ekipo …

Ne, zanima me vaš del. Je napačen vtis, da veliko časa še preživite v Bruslju?

To se vam zdi, v Bruslju sem bil samo enkrat. V Bruslju sem se pojavil šele v sredo, potem ko je Alenka Bratušek negativno presenetila na zaslišanju v ponedeljek. Dva dni zatem sem se pojavil. Prej me ni bilo in ne morete me videti tam, kjer me ni. Skratka, gre za špekulacijo, zato zadevo zanikam. Takrat sem bil v Bruslju dva cela dneva: v sredo zjutraj sem pripotoval, v petek sem se vrnil nazaj, urejal pa sem svoje administrativne zadeve.

Kaj se dogaja s položajem posebnega predstavnika EU v Sarajevu? Kaj je z domnevnim priporočilom, ki naj bi ga želeli od Cerarja?

Nisem tiskovni predstavnik predsednika vlade. V njegovem imenu ne morem dajati kakršnih koli izjav.

Lahko pa poveste za svoj del. Ste se s Cerarjem na kakršen koli način pogovarjali o omenjenem položaju (da vas zanima) in ali ste od Cerarja dobili kakšen odziv, da bi vam napisal to priporočilno pismo?

Še enkrat: na vprašanja, ki zadevajo predsednika vlade, vam ne morem odgovarjati. Eno sporočilo v zvezi s tem so v kabinetu predsednika vlade dali pred časom. In to je vse, kar je predsednik vlade o tem javno povedal.

Si želite ta položaj? Vam je o vsem skupaj trenutno znano kaj več, kdo bo imenovan?

Nič vam ne morem odgovoriti na to vprašanje, ne razpolagam z informacijami o tem, kdo in kdaj naj bi postal vodje delegacije EU v Sarajevu.

Ste pa na Cerarja kdaj naslovili prošnjo za podporo? In kaj je z domnevno vezano trgovino?

O Bulčevi sva si povedala vse. O tem, kaj je rekel predsednik vlade, tudi vse. In nikakršne vezane trgovine ni bilo in je ni.

Ste pa dejali Cerarju, da vas zanima ta položaj in ste si želeli njegovo podporo?

Vse, kar je s tem v zvezi primerno povedati, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 

Deli s prijatelji