USKLAJEVANJE

Še en davek? Vlada bi davek na finančne transakcije

Objavljeno 17. maj 2013 13.54 | Posodobljeno 17. maj 2013 13.54 | Piše: STA, T. L.

Ker novega davka ne bi uvedli v celotni EU, je opozicija izrazila bojazen, da bo to vodilo v upad likvidnosti na borzi in zmanjšanje konkurenčnosti.

Skandinavske države imajo najmanjšo verketnost za bankrot.

LJUBLJANA – Odbor DZ za finance je danes potrdil stališče vlade do predloga evropske direktive o izvajanju okrepljenega sodelovanja na področju davka na finančne transakcije. Ker novega davka ne bi uvedli v celotni EU, je opozicija izrazila bojazen, da bo to vodilo v upad likvidnosti na borzi in zmanjšanje konkurenčnosti.

Devet za, pet proti

Stališče vlade do predloga evropske direktive o izvajanju okrepljenega sodelovanja na področju davka na finančne transakcije je podprlo devet članov odbora, pet jih je bilo proti.

Vlada uvedbo davka na finančne transakcije podpira, tudi zaradi zagotovitve dodatnih finančnih sredstev v času krize, je uvodoma pojasnil Mitja Mavko s finančnega ministrstva. Ker je predlog direktive še v razmeroma zgodnji fazi usklajevanja in vsebinske rešitve še niso povsem usklajene, namerava Slovenija v Bruselj poslati pozitivno mnenje s pridržkom.

Davka ne bo po celotni EU

Slovenija si je sprva prizadevala, da bi novi davek, s katerim bi obdavčili vse trgovanje z vrednostnimi papirji z izjemo primarnih izdaj, uvedli v celotni EU. Vendar pa o tem predlogu iz leta 2011 ni bilo mogoče doseči soglasja, zato se je pridružila še 10 državam z evrom, ki zdaj Evropski komisiji predlagajo pripravo predloga davka na finančne transakcije, ki bi zajel ožjo skupino držav.

Davek na finančne transakcije podpirajo vse države območja evra razen Cipra, Malte, Luksemburga, Nizozemske in Irske, je dejal Mavko in dodal, da Slovenija podpira uvedbo davka s široko davčno osnovo in nizko davčno stopnjo.

Ker bi davek uvedli le v 11 članicah območja evra, je Andrej Vizjak (SDS) opozoril, da bo povzročil zmanjšanje likvidnosti na borzi, oslabitev konkurenčnosti Slovenije in selitev poslov drugam. »Če bi ga uvedli na ravni celotne EU, s podporo ne bi imel težav,« je dejal. Tudi Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da bo davek na finančne transakcije spremenil obnašanje vlagateljev in zmanjšal likvidnost na slovenskem kapitalskem trgu.

Deli s prijatelji