ODLOČENI

Še dober mesec do 
upora študentov

Objavljeno 12. marec 2014 08.17 | Posodobljeno 12. marec 2014 08.18 | Piše: Jadran Vatovec

Študenti se intenzivno pripravljajo na protivladni protest.

Mag. Alenka Bratušek in Branimir Štrukelj: je celo glavni tajnik Sviza lahko politično motiviran? Foto: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Dvigovanje viharja v že prej do vrha polnem kozarcu vode je spodbudil državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, desna roka ministra dr. Jerneja Pikala Aljuš Pertinač, ko je na novinarski konferenci, na kateri je odgovarjal (tudi) na vprašanja glede predloga zakona o visokem šolstvu (ZViS), nerodno in ostro polemiziral s podpisniki memoranduma proti predlogu zakona o visokem šolstvu. Izjavil je namreč, da očitki, ki jih ministrstvu izrekajo podpisniki memoranduma, sploh niso vsebinski, saj ni res, da ministrstvo ne želi omejiti plačljivega študija. Pertinač vztraja, da ministrstvo želi prav s tem zakonom (prvič v slovenski zgodovini) omejiti plačljivi študij. Zanj so neutemeljeni očitki iz memoranduma kvečjemu politično motivirani. Šel je celo tako daleč, da je – prav on, ki je bil svojčas predsednik podmladka vladnega SD – nekaterim podpisnikom memoranduma očital, češ da so menda v sorodstvenem razmerju.

No, na univerzi v tem hipu še potekajo intenzivne priprave na veliki študentski protest proti aroganci in sprenevedanju oblastnikov. Čez dober mesec, 16. aprila, naj bi se, iščoč svojo pravico, na ljubljanske ulice zgrnili razočarani študentje. Ker niti Študentskemu svetu Univerze v Ljubljani ni uspelo najti skupnega jezika z ministrom Pikalom, se priprave na protest proti aroganci in sprenevedanju oblastnikov nadaljujejo.


Vodi v segregacijo in nižjo kakovost!

Zastopniki interesov študentov in zaposlenih v visokem šolstvu so enotni, ko opozarjajo, da so ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vlado premierke mag. Alenke Bratušek in tudi širšo slovensko javnost že večkrat, vendar zaman opozarjali na skrb vzbujajočnost tistega, kar piše v predlogu novega zakona o visokem šolstvu, iz katerega žal izhaja očitna nepripravljenost države (vlade!) na polno financiranja javnega visokega šolstva ter ki to sili v iskanje sredstev na trgu oziroma reševanje zadreg s šolninami. »Kaže, da je temeljna usmeritev predloga zakona kratkoročno reševanje finančne podhranjenosti visokega šolstva s širitvijo šolnin, kar vodi v socialno segregacijo in nižanje kakovosti študija,« je na svoji spletni strani objavil Sviz in dodal: »Podpisniki memoranduma smo tudi v javni obravnavi o osnutku zakona in na pogajanjih z MIZŠ večkrat podali jasno argumentirane kritike, zahteve in predloge za izboljšanje zakona, a ministrstvo naših ključnih pripomb ni upoštevalo. Trenutni predlog zakona je neusklajen s socialnimi partnerji in nesprejemljiv.«
 

Spomnimo se: omenjeni memorandum so sopodpisali Visokošolski sindikat Slovenije, Študentsko društvo Iskra, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze, Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti VIR, Študentski svet Univerze v Ljubljani, Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije in, ne nazadnje, tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, bolj znan kot Štrukljev Sviz. Študentsko društvo Iskra poudarja, da bi moral novi zakon vsem študentom zagotoviti pravico do brezplačnega visokošolskega izobraževanja (na prvi in tudi na drugi bolonjski stopnji!), plačevanje šolnin pa naj bi bilo omejeno na tiste, ki so že izrabili pravico do brezplačnega študija. 

 

Popravek

»Navedba novinarja, da študentom ni uspelo najti skupnega jezika z ministrom Pikalom ne drži. Vsi zakoniti in reprezentativni predstavniki študentov (Študentska organizacija Slovenije, ŠOU LJ, ŠOUM, ŠOUP, Svet Vlade RS za študentska vprašanja) so predlog Zakona o visokem šolstvu (ZViS-1) podprli ter se strinjali, da se predlog zakona čim prej posreduje v vladno in parlamentarno proceduro. Ponovno poudarjamo, da predlog ZViS-1 vsem študentom zagotavlja pravico do brezplačnega visokošolskega študija. Slednje je državni sekretar Aljuš Pertinač nič kaj »nerodno«, kot je zapisal novinar Vatovec, ampak jasno, ponovno povedal na novinarski konferenci 5. marca 2014 ter ob tem izpostavil dejstvo, da je zagotovilo brezplačnega študija prvič jasno zapisano ravno v predlogu ZViS-1.«

Andrej Hudoklin
Vodja Službe za odnose z javnostmi MIZŠ

 

 

Deli s prijatelji