PRED VOLITVAMI

Še danes čas za odprtje računov za zbiranje denarja

Objavljeno 20. avgust 2014 11.54 | Posodobljeno 20. avgust 2014 11.54 | Piše: STA, T. L.

Lokalne volitve bodo 5. oktobra, danes pa se izteka rok za odprtje računov pred volitvami.

Kar 3000 evrov je bilo v torbici.

LJUBLJANA – Od uradnega začetka predvolilne kampanje za lokalne volitve nas loči še 15 dni. Priprave na volitve, ki bodo 5. oktobra, pa potekajo že nekaj časa. Danes se izteka rok, v katerem morajo organizatorji predvolilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune.

Kot določa zakon, mora organizator volilne kampanje poseben transakcijski račun za zbiranje sredstev za kampanjo odpreti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, nato pa mora vse stroške volilne kampanje poravnavati izključno s tega računa, ki ga je dolžan zapreti najpozneje v štirih mesecih po dnevu glasovanja.

Določena je tudi višina stroškov za volilno kampanjo, ki pa se za volitve v občinski svet in volitve župana razlikuje. Pri prvem ne sme presegati 0,40 evrov na posameznega volilnega upravičenca v občini, pri drugem ne 0,25 evra na upravičenca. Pri županskih volitvah se lahko stroški povečajo za 0,15 evra na volivca, če je potreben drugi krog.

Notranje ministrstvo pomembnejše zakonske določbe, ki so vezane na odprtje posebnih transakcijskih računov, zbiranje in porabo sredstev za kampanjo, povzema na svoji spletni strani.

Med drugim navaja, da je glede na zakonski namen po preglednem zbiranju in porabi sredstev za volilno kampanjo treba za volitve v občinski svet in za volitve župana odpreti dva ločena transakcijska računa, saj je le tako mogoče preverjati dovoljeno višino stroškov za posamezne volitve.

Kandidati za člane občinskih svetov oz. župane so sicer dolžni hkrati z vložitvijo kandidatur oz. list kandidatov občinski volilni komisiji sporočiti tudi podatke o organizatorju volilne kampanje, vključno s podatki o transakcijskem računu. Rok za vložitev kandidatur se bo iztekel 10. septembra.
 

Deli s prijatelji