MAČKA NA BEGU

Se bo risinja vrnila zaradi klica ljubezni?

Objavljeno 19. februar 2014 08.31 | Posodobljeno 19. februar 2014 08.31 | Piše: T. L.

Našli še niso ne ubežnice ne njenih sledi v snegu.

Risinjo še iščejo.

LJUBLJANA – O risinji še nič novega, v ljubljanskem živalskem vrtu jo namreč še vedno pogrešajo. Potem ko so jo v nedeljo zvečer opazili v Tivoliju, tudi ponedeljkovo in torkovo iskanje ni razkrilo njene natančne lokacije. »Poskušamo jo izslediti. Včeraj žal brez uspeha, danes pa tudi, saj sledi nismo našli. Bomo pa še poskušali,« pravi Irena Furlan, biologinja in pedagoški vodja v ZOO Ljubljana. V ponedeljek je začelo snežiti okoli 10. ure in risinja čez dan ni aktivna, prav tako ni bilo uspeha v popoldanskem času, ko tudi niso opazili nobenih sledi. Zdaj v ZOO upajo, da bodo v prihodnje imeli več sreče.

Najverjetneje osvojila tri vrhove

Na vprašanje, ali je kakšna možnost, da bi se risinja po vsem tem času sama vrnila v živalski vrt, Furlanova odgovarja, da prepričani sicer niso, je pa živalski vrt tako nizko, da mislijo, da se verjetno ne vrača več sem in da je osvojila tri vrhove, kjer zdaj biva. Risi imajo namreč radi višji teren, da imajo nadzor nad teritorijem, pojasnjuje Furlanova in dodaja, da predvidevajo, da se risinja sprehaja po grebenih Tivolskega vrha, Šišenskega in Debelega hriba. 

Risinja v obdobju parjenja: bo poiskala družbo? 

Risi so sicer samotarji in družbe ne pogrešajo, so pa družabnejši v obdobju parjenja, ki traja prav od začetka februarja do konca marca, medtem ko je natančnejši datum odvisen od vsake živali posebej. Torej je pobegla risinja prav v obdobju parjenja. Mogoče je, da bi v času parjenja prišla v bližino živalskega vrta, vendar pa je to težko reči, pravi Furlanova.  

Ali bo risinja vsaj v času parjenja poiskala družbo risa, ki je že v živalskem vrtu, bo tako znano kmalu, zaplete in razplete, ki jih povzroča ubežnica, pa bomo spremljali še naprej ... 

Deli s prijatelji