UGANKA

Se bo Janković podal v boj za predsednika?

Objavljeno 22. september 2013 16.22 | Posodobljeno 22. september 2013 16.22 | Piše: STA, P. J.

Evidentiranih naj bi bilo sicer več kandidatov, ki pa uradno postanejo kandidati šele, če dajo soglasje.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – V torek se izteče rok za evidentiranje kandidatov za kongres PS. Za zdaj je gotova le kandidatura vodje stranke in premierke Alenke Bratušek, uganka pa je še, ali se bo za predsednika PS vnovič potegoval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Evidentiranih naj bi bilo sicer več kandidatov, ki pa uradno postanejo kandidati šele, če dajo soglasje.

Nič še ni dokončno

Kongres največje parlamentarne stranke bo 19. oktobra, evidentirani kandidati pa lahko do 2. oktobra oddajo soglasje h kandidaturi. Izvršni odbor PS bo nato določil kandidatno listo, šele potem bo tudi uradno znano, kdo so kandidati za novega predsednika stranke.

V stranki se v fazi evidentiranja kandidatur ne želijo opredeljevati do posameznih kandidatur ali ugibati o morebitnih kandidatih. Spomnili so, da lahko kandidira vsak član PS, kako bodo glasovali poslanci, funkcionarji in vsi drugi, pa je vprašanje njihove osebne presoje.

Bratuškova je ob napovedi kandidature pojasnila, da ji drugega pravzaprav ni ostalo, ob čemer je izpostavila pomen politične stabilnosti. S tem je dala jasen signal, da želi še naprej voditi največjo vladno stranko in s tem tudi vlado, medtem ko bi Jankovićeva vrnitev na čelo PS ogrozila politično stabilnost.

Jankovićeva vrnitev bi pomenila konec te vlade

Koalicijski partnerji se načeloma strinjajo, da bi Jankovićeva vrnitev zagotovo povzročila konec te vlade. To bi vodilo v vnovično politično krizo in odprlo vrata k novim predčasnim volitvam – sledili bi meseci mrtvega teka, ki si ga Slovenija ob trenutnih razmerah težko privošči.

Bratuškova je tako z napovedjo kandidature dala tudi signal mednarodnim trgom, ki naj bi jih ob težavni javnofinančni sliki skrbela še politična stabilnost v Sloveniji. Predsednica sicer ni želela odgovoriti na vprašanje, ali njeno odločitev podpirajo tudi poslanci PS. Prav oni bi lahko imeli velik pomen pri odločanju članov na kongresu.

Opredeljevanje za Bratuškovo ali Jankovića naj bi bilo za nekatere poslance težko zaradi zavedanja, da je Janković stranko le nekaj mesecev po ustanovitvi uspešno popeljal na predčasne volitve in zmagal. A je močno tudi zavedanje, da bi njegova morebitna vrnitev na čelo PS pomenila konec te vlade. Mediji so medtem že ugibali, ali se utegne v kandidaturo za prvaka PS podati kdo tretji, vendar za zdaj to še ni jasno.

Stranka PS se je sicer januarja letos zavezala, da bo naslednji volilni kongres sklican do konca tega leta. Janković je takrat po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo. Nato se je marca z izvolitvijo zdajšnje vlade Janković z vrha stranke tudi umaknil, a obenem ni dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj vrnil.

Deli s prijatelji