KRŠENJE SPORAZUMA

Se Avstrija norčuje iz nas?

Objavljeno 14. september 2016 12.04 | Posodobljeno 14. september 2016 12.06 | Piše: Jadran Vatovec

Kljub protestni noti so Avstrijci prekršili še meddržavni sporazum. Kritizirali smo kvečjemu Hrvate, Avstrijcem pa se zaman dobrikali.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl Leitner – slovenska vlada pa se je še tako hvalila, kako dobro sodeluje z njo. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA, ŠENTILJ, DUNAJ – Avstrijska policija je v nedeljo popoldne na avstrijski strani tako imenovane slovensko-avstrijske zelene meje prijela devet prebežnikov, ki jim je nedovoljeno (nezakonito) uspelo priti v Avstrijo. In kaj je storila? Na mah (kar mimo dogovorjenega protokola oziroma brez pravne podlage) je slovensko policijo zgolj mimogrede obvestila, da jih je prijela ter jih bo oziroma jih je že napotila v Slovenijo. Čeprav bi morali Avstrijci slovenski strani pisno sporočiti, da bodo prijete prebežnike najprej obravnavali v skladu z meddržavnim sporazumom o prevzem(anj)u oseb na skupni meji. V skladu s tem sporazumom pa bi slovenska stran potem lahko proučila avstrijske argumente in dokaze ter se po razmisleku odločila, ali se že kar strinja s tem, da devet tujcev pride v Slovenijo, ali ne. Tisto, kar so si privoščili Avstrijci, pa je bilo, blago rečeno, nedopustno: prebežnike so preprosto napotili (spustili) čez mejo nazaj k nam.

Stalno, 
sprotno in dobro?

Nedeljsko ravnanje avstrijske policije je bilo pravzaprav še dodatno škandalozno, saj je naše zunanje ministrstvo v petek Avstriji izročilo protestno diplomatsko noto. Z njo smo namreč protestirali zaradi neupravičeno zaostrenih avstrijskih ukrepov na meji med nami in našimi severozahodnimi sosedi, zaradi katerih so med drugim nastajali povsem nepotrebni zastoji v prometu v obmejnem pasu.

Kmalu še sporna azilna uredba

Da se Avstrija pripravlja tudi na sprejem nadvse sporne izredne azilne uredbe, na podlagi katere bi lahko migrantom že na meji otežila vlaganje morebitnih prošenj za azil oziroma jih poskušala odvrniti od tega, da bi se odločali za vlaganje takšnih prošenj, je bilo jasno že pred enim tednom. Za zdaj sicer resda še ni znano, kdaj naj bi oziroma bo začela veljati. Predstavniki naše države pa so kljub vsemu doslej, če že, kak očitek in kritiko izrekli kvečjemu na račun Hrvaške ali Grčije. 

Nepojmljivo, do pred kratkim smo lahko še brali in poslušali predstavnike naše izvršilne veje oblasti in njim podrejenih državnih organov, ki so nam spet in spet zagotavljali, da z vladami in policijami vseh sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske, Italije in še posebno Avstrije, stalno, sprotno in, kar je menda še najpomembneje, tudi zelo dobro sodelujejo. Da si z njimi vsakič tudi hitro izmenjujejo prav vse podatke, seznanjenost s katerimi je zaželena za uspešno obravnavo migrantov in beguncev. Kaj je, torej, res? Drži, premier dr. Miro Cerar in avstrijski kancler Christian Kern sta se sicer predvčerajšnjim strinjala, da obe državi (Slovenija in Avstrija) pri odzivanju na migrantsko krizo in njenem reševanju izrecno stavita na čim boljše sodelovanje s sosednjimi državami in medsebojno obveščanje. Nas bo Avstrija vsaj odslej o svojem morebitnem ukrepanju obveščala že vnaprej in v skladu z meddržavnim sporazumom? Upanje umre zadnje, kot v zadnjem času pogosto lahko slišimo. 

Deli s prijatelji