RAZČIŠČEVANJE

SDS zaradi Probanke in Factor banke zahteva izredno sejo

Objavljeno 09. september 2013 21.54 | Posodobljeno 09. september 2013 22.07 | Piše: STA, M. U.

Največjo opozicijsko stranko zanima tudi odgovornost bivšega guvernerja Banke Slovenije.

Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – Poslanci SDS zahtevajo izredno sejo državnega zbora, na kateri bi obravnavali predlog priporočila o problematiki reševanja zasebnih bank Probanke in Factor banke z denarjem slovenskih državljanov. Izdaja državnega poroštva ne bo pripomogla k sanaciji bančnega sistema, ampak bo oškodovala državljane za več kot milijardo evrov, so prepričani. »Odgovorni za nastalo situacijo bodo pod botrstvom vladajoče koalicije na ta način iz teh dveh bank mirno umaknili svoj denar, financiranje tajkunskih poslov, ki sta jih izvajali dve zasebni banki, pa bodo plačali slovenski državljani,« so sporočili iz SDS.

Podrobno poročilo v osmih dneh

Poslanska skupina za sprejem na seji predlaga priporočila, da državni zbor od vlade in Banke Slovenije v roku osmih dni pričakuje podrobno poročilo o razlogih, ki so vodili do odločitve za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke, ter obrazložitev, zakaj se je ta odločitev sprejela ravno v tem času in ne po prejemu rezultatov bančnih stres testov.

SDS zanima tudi odgovornost bivšega guvernerja Banke Slovenije

Postavlja se tudi vprašanje odgovornosti prejšnjega guvernerja Banke Slovenije Marko Kranjca, zakaj v njegovem času niso bili uvedeni ustrezni postopki zoper Factor banko, s čimer bi se med drugim otežila oziroma onemogočila možnost izplačila 6,9 milijona evrov dividend.

image

Zakaj nadzorovana likvidacija in ne stečaj?

V SDS se v zahtevi za izredno sejo vprašujejo, zakaj se Banka Slovenije namesto za nadzorovano likvidacijo ni odločila za stečaj. Pravijo, da ima odločitev za lastnike, upravo, nadzornike in druge, z obema bankama povezane osebe, pozitivne posledice, ker bodo njihovi depoziti v celoti poplačani, četudi so odgovorni za nastalo stanje.

 

Deli s prijatelji