REFERENDUM

SDS vložil podpise: arhivsko gradivo mora ostati odprto

Objavljeno 04. februar 2014 18.37 | Posodobljeno 04. februar 2014 18.37 | Piše: P. J.

Zbrali so več kot 10.000 podpisov za začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov.

Arhivska novela zapira arhivsko gradivo, pravijo v SDS.

LJUBLJANA – Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Za veto je glasovalo 13 svetnikov, proti pa jih je bilo prav tako 13, kar pa ni zadostovalo za to, da bi moral DZ o zakonu odločati še enkrat.

Zbrali so jih več kot dovolj

Noveli zdaj grozi referendum, saj je stranka SDS v DZ vložila več kot 10.000 podpisov za začetek postopka za zbiranje 40.000 podpisov. Za razpis zbiranja podpisov za referendum so sicer morali zbrati 2500 podpisov.

Novela je zanetila tudi ostro polemiko med SDS in NSi. V SDS namreč menijo, da novela zapira arhive, zlasti nekdanjih družbenopolitičnih organizacij, medtem ko so v NSi prepričani, da jih odpira bolj, kot so bili doslej, zato so novelo podprli, kar pa je prvak SDS Janez Janša označil za sramoto.

NSi pa poudarja, da največja opozicijska stranka noveli oziroma spornemu 65. členu na parlamentarnem odboru ni nasprotovala.

Podpise prispevali tudi člani NSi

»Več kot 10.000 podpisnikov kaže, da se ljudje zavedajo, kako pomembno je, da so arhivi odprti,« je ob vložitvi podpisov dejala poslanka SDS Eva Irgl. »Arhivsko gradivo mora ostati odprto zaradi zgodovinske resnice.« Dodala je še, da verjamejo, da bodo zbrali 40.000 potrebnih podpisov za razpis referenduma.

Ob vložitvi podpisov je bil v DZ tudi Roman Leljak, ki je dejal, da »sprejeti zakon onemogoča delo raziskovalcev. Zato sem tudi podprl referendumsko iniciativo.«

Poslanec Vinko Gorenak, ki se je zapletel v obračun z NSi, pa je dejal, da je levice smrtno strah odprtja arhivov. »Obžalujem zadnje izjave Nove Slovenije. Tudi zato, ker so tudi njihovi člani podpisovali referendumsko zahtevo.«

Do zakona je bil oster tudi poslanec Franci Breznik, ki je dejal, da je »zapiranje arhivov v času, ko poteka policijska preiskava zoper vodilne SDV-jevce, neprimerno«.

Deli s prijatelji