ŠE O PROSLAVI

SDS Virantu: Ne tako hitro, Gregor

Objavljeno 25. junij 2012 21.13 | Posodobljeno 25. junij 2012 21.14 | Piše: M. U.

V SDS menijo, da je obramba totalitarnih simbolov kriva za poglabljanje starih delitev.

LJUBLJANA – Zagrizena obramba in malikovanje totalitarnih simbolov, ki ne sodijo niti v osamosvojeno Slovenijo niti v moderno Evropo, predstavljata vnašanje ideologije v slovenski prostor ter poglabljanje starih delitev, je stranka SDS zapisala na svoji spletni strani po nekaterih odzivih strank na petkovo državno proslavo ob dnevu državnosti.

Janša na twitterju: »Slovenci se lahko združujemo samo ob skupnih nacionalnih in državnih simbolih. Ti so od vseh nas. Ideološki simboli nas bodo vedno delili.«

SDS Virantu: Ne tako hitro, Gregor!

Kot so zapisali v SDS, so se stranke sedanje vladne koalicije v koalicijski pogodbi zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem, obramba totalitarnih simbolov pa po njihovih besedah pomeni prav vnašanje ideologije. Izjave nekaterih slovenskih politikov so zato po njihovem mnenju neprimerne in neodgovorne. Kot tako so označili tudi izjavo predsednika Državljanske liste (DL) Gregorja Viranta, ki je v odzivu na proslavo kot nesprejemljivo ocenil »izključevanje nekaterih veteranskih organizacij, prav tako politični vložek, ki so ga napisali – nič krivemu – Jerneju Kuntnerju«.

V SDS menijo, da je zagovarjanje totalitarnega simbola, pod katerim je umrlo ali hudo trpelo na deset tisoče ljudi v Sloveniji, v primerih, ko prihaja iz vrst državnih predstavnikov, neposredno zanikanje ustavne pravice do dostojanstva, ki jo imajo vsi državljanke in državljani Republike Slovenije.

SDS za več resnosti

»SDS od koalicijskih partnerjev, še posebej od tistih, ki zasedajo nesorazmerno veliko položajev glede na svoj volilni izid in povolilno zmanjševanje števila poslancev, odslej pričakuje več resnosti in dela za skupno dobro in manj ideoloških diskurzov, ki ne sodijo v 21. stoletje,« je SDS zapisala na svoji spletni strani. Dodali so, da pričakujejo tudi več povezovalne drže. »Predsednik DL Gregor Virant bi jo lahko na primer pokazal tako, da se ne bi spuščal v ideološke spore in da ne bi bojkotiral slovesne maše za domovino, ki je pred državno proslavo tako kot vsako leto potekala v ljubljanski stolnici,« so zapisali.

V stranki SDS so dodali še, da spoštujejo vse, ki so se kadar koli v svoji zgodovini borili za Slovenijo in slovenski narod.

Deli s prijatelji