SPREMEMBE

SDS in Virant enotna glede državnega sveta

Objavljeno 22. februar 2012 19.01 | Posodobljeno 22. februar 2012 19.19 | Piše: P. J.

Pozitivna Slovenija pa bi dala predsedniku republike več pristojnosti.

Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS, in Janez Janša.

LJUBLJANA – Stranka SDS je predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu predložila predloge za ustavne spremembe. V predlogu med drugimi spremembami predlagajo tudi prepoved poveličevanja totalitarizmov.

Vztrajajo pri ukinitvi trajnega mandata za sodnike

SDS se zavzema za ukinitev trajnega mandata sodnikov in za uveljavitev uvedbe poskusnega mandata, ko bi se sodnika imenovalo za dobo osmih let. Po tej dobi bi bil sodnik imenovan v trajni sodniški mandat. Pri referendumskih spremembah predlagajo, da brez referenduma ni mogoče spremeniti odločitve, ki je bila sprejeta z referendumom.

Državni zbor bi se lahko razpustil sam

Predlagajo, da se predsednika vlade imenuje z javnim glasovanjem. Državni zbor bi se po njihovih predlogih lahko samorazpustil, predčasne volitve pa bi lahko predlagalo tudi najmanj 20 poslancev ali pa vlada. Predlagajo ukinitev državnega sveta.

Reforma na področju šolstva

Poleg osnovnošolskega predlagajo tudi obvezno srednješolsko izobraževanje. Predlagajo, da se dopolni prepoved javnega poveličevanja vseh totalitarnih režimov, njihovih nosilcev in simbolov. 39. člen ustave bi dopolnili, da se prepove monopol na medijskem področju.

Spremembe predlagali tudi v SD in pri Virantu

Tako kot SDS pa so danes predlog ustavnih sprememb vložile tudi Pozitivna Slovenija, SD in Lista Virant.  V SD predlagajo razmislek glede smiselnosti umestitve zlatega pravila v ustavo in spremembe na referendumskem področju. V Listi Virant pa se zavzemajo za ukinitev poslanske imunitete in državnega sveta.

Spremembe so predlagali tudi v Pozitivni Sloveniji. Predlagajo spremembe glede referenduma, ustavnega sodišča, državnega sveta, imenovanja sodnikov in pristojnosti predsednika republike. Poslanci PS predlagajo, da bi lahko referendum razpisali le volivci.

 

Deli s prijatelji