MOČ IN VPLIV

SDS in SLS v bitki za Darsove stolčke

Objavljeno 31. julij 2012 15.50 | Posodobljeno 31. julij 2012 15.50 | Piše: T. L.

SDS gre v boj z Borisom Zupančičem.

Dars kuje dobiček

LJUBLJANA – Pri vprašanju razdelitve moči v novi upravi Darsa bodo očitno znova udarili interesi koalicijskih strank. Naj spomnimo: SLS, DeSUS in Državljanska lista so pred dobrim tednom dni preprečili imenovanje Vitoslava Türka na čelo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN).

Po podatkih Dnevnika se je na razpis za predsednika uprave Darsa, ki se je iztekel v soboto, poleg sedanjega vršilca dolžnosti na tem položaju Matjaža Kneza prijavil tudi Boris Zupančič, nekdanji predsednik nadzornega sveta Dela v času prve Janševe vlade, ki je kasneje na položaju prvega nadzornika Kada zamenjal Andrijano Starino Kosem.

SLS ali SDS?

Zupančič, ki je v času prve Janševe vlade nekaj časa vodil Marino Portorož, konec leta 2008 pa je odšel v Slovenijales, izjav včeraj ni želel dajati.

Knez je sicer član SLS, Zupančič pa velja za kandidata struje SDS iz Grosuplja, ki že obvladuje nadzorni svet Darsa. Njegov predsednik je namreč Dušan Hočevar, član SDS in podžupan občine Grosuplje. Po pisanju časnika bi morebitno Zupančičevo imenovanje lahko porušilo koalicijsko ravnotežje na Darsu, kjer nadzorni svet (po nepisanem dogovoru) zdaj obvladuje SDS, upravo pa SLS (Knez) in NSi, ki naj bi vanjo pripeljala začasnega člana uprave Tineta Svoljška. Neuraden scenarij govori tudi o kompromisu, da bi vodenje uprave prevzel Zupančič, kot člana pa naj bi v njej ostala Knez in Svoljšak.

Vsak s svojim podpornikom

Med kandidati bi se lahko znašel nekdanji državni sekretar za ceste na ministrstvu za promet Tomaž Vidic, sicer tudi nekdanji nadzornik Darsa, ki naj bi imel podporo ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka

Neznanki ostajata solastnik mariborskega podjetja Gradis biro za projektiranje Tadej Veber, ki je tudi član strokovnega sveta SDS, in Martin Bratanič, nekdanji vodja kabineta aktualnega ministra za delo Andreja Vizjaka, ko je ta vodil ministrstvo za gospodarstvo. Brataniča, nekdanjega kriminalista, pa se je po tem, ko je pred časom padlo v vodo njegovo imenovanje na vrh Gen Energije, v zadnjih tednih omenjalo tudi v povezavi z Darsom, pri čemer ne gre prezreti njegovih močnih lobističnih povezav, piše Dnevnik. Prijave za položaje v upravi Darsa naj bi poslalo še kar nekaj kandidatov, med njimi tudi nekdanja članica uprave te družbe Gordana Višinski.

Deli s prijatelji