MNENJE

SDS prehitela Pozitivno Slovenijo tudi v anketah

Objavljeno 27. januar 2012 16.30 | Posodobljeno 27. januar 2012 17.17 | Piše: A. F., STA

Podpora SDS se je glede na obdobje po decembrskih volitvah januarja močno okrepila, podpora Virantovi listi pa je močno upadla.

Janez Janša predlaga ustavne spremembe

LJUBLJANA – Podpora SDS se je glede na obdobje po decembrskih volitvah januarja močno okrepila. Volilo bi jo 28 odstotkov vprašanih in bi za šest odstotnih točk prehitela Pozitivno Slovenijo. Tej pa se je približala SD, saj ji je podpora zrasla za tri odstotne točke, na 17 odstotkov, je pokazala anketa Financ.

Poštenost šibka točka Janše in Jankovića

Močno je upadla podpora Listi Virant, ki jo je pred volitvami podpiralo 23 odstotkov vprašanih, po volitvah 12, tokrat pa le še pet odstotkov. Pred njo sta se uvrstili tudi SLS in NSi – vsako bi volilo po šest odstotkov volivcev, DeSUS pa bi podprlo tri odstotke vprašanih.

Po negativni izbiri, torej koga zanesljivo ne bi volili, se je po anketi na prvo mesto povzpela Pozitivna Slovenija, ki je zanesljivo ne bi izbralo 41 odstotkov vprašanih. Nasprotnikov SDS je 40 odstotkov. S pet na 24 odstotkov pa je poskočil delež anketiranih, ki zanesljivo ne bi volili Liste Virant. DeSUS in NSi ne bi volilo po 17 odstotkov vprašanih, SD devet odstotkov, SLS pa šest.

Po mnenju anketiranih je Janez Janša, ki bo v soboto najverjetneje postal mandatar za sestavo vlade, med vsemi predsedniki parlamentarnih strank daleč najbolj odločen, pa tudi najbolj učinkovit in sposoben. Njegova šibka točka pa je poštenost. To velja tudi za Zorana Jankovića, ugotavlja anketa.

Virant najbolj strokoven

Za Jankovića sicer največ vprašanih meni, da se najbolj spozna na gospodarstvo. Prvi je tudi po oceni, da je najbolj blizu ljudem in da je najbolj karizmatičen ter usmerjen v prihodnost. Boruta Pahorja vprašani vidijo kot najbolj demokratičnega, poštenega in zaupanja vrednega med vsemi predsedniki strank. Med vsemi lastnostmi ga najslabše ocenjujejo pri poznavanju gospodarstva, odločnosti in učinkovitosti.

Gregor Virant sicer ni prvi v ničemer, najbolje pa vprašani pri njem ocenjujejo strokovnost, najslabše bližino ljudem. Pri Radovanu Žerjavu in Ljudmili Novak anketiranci med 13 izpostavljenimi lastnostmi visoko ocenjujejo poštenost, nizko pa pri Žerjavu karizmatičnost in pri Novakovi poznavanje gospodarstva. Pri zadnjem je šibek tudi Karl Erjavec, močan pa po oceni vprašanih po tem, da je blizu ljudem.

Telefonsko anketiranje je za časnik Finance izvedel Episcenter, potekalo pa je med 11. in 25. januarjem 2012 na vzorcu 704 polnoletnih prebivalcev.

Deli s prijatelji