PREDLOG

SDS predlaga razrešitev Fišerja: preganjal je 16-letnika?

Objavljeno 31. januar 2015 19.30 | Posodobljeno 31. januar 2015 19.30 | Piše: Mo. S.

»Tožilec Zvonko Fišer je leta 1982 preganjal mladoletnega, 16 let starega fanta, ker naj bi storil kaznivo dejanje razžalitve SFRJ, za katero je bila predpisana kazen od treh mesecev do treh let zapora.«

LJUBLJANA – Poslanci SDS so na državnotožilski svet in vlado naslovili predlog za razrešitev generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Pri svojem predlogu navajajo več stvari, ki po njihovem kažejo na nezakonitosti, ki se dogajajo na vrhovnem državnem tožilstvu. »Tako je neizpodbitno dejstvo, da je pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva (VDT) prišlo do nezakonitosti, kar je ugotovilo tudi upravno sodišče. V primeru nezakonitega imenovanja Boštjana Škrleca je tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že leta 2012 izdala osnutek poročila, kjer je ugotovila sum korupcije in nasprotja interesov, vendar pa je vrhovno sodišče januarja 2014 izdalo začasno odredbo, s katero je začasno zadržalo objavo ugotovitev KPK. V zvezi z omenjenim imenovanjem je ministrstvo za pravosodje opravilo inšpekcijski nadzor in v januarju 2015 javnost seznanilo z ugotovitvami, ki so v svojem bistvu identične ugotovitvam upravnega sodišča. V zvezi z omenjenim imenovanjem je postopke sprožil tudi inšpektorat za javni sektor, pri čemer pa se je vrhovni državni tožilec dr. Zvonko Fišer samovoljno odločil, da inšpektoratu ne bo posredoval nobene dokumentacije,« so poslanci SDS zapisali v svoji obrazložitvi.

»Tožilec Zvonko Fišer je leta 1982 preganjal mladoletnega, 16 let starega fanta, ker naj bi storil kaznivo dejanje razžalitve SFRJ, za katero je bila predpisana kazen od treh mesecev do treh let zapora.« SDS

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila tudi predlog priporočila v zvezi s postopki za odpravljanje nezakonitosti pri delu vrhovnega državnega tožilstva. Seja odbora državnega zbora za pravosodje, ki je ta predlog obravnaval, je bila sklicana 15. januarja lani, istega dne pa je Fišer v državni zbor poslal dopis, da se seje ne bo udeležil on niti kateri koli drugi predstavnik tožilstva, še pravijo v SDS. »Poslanke in poslanci SDS v obrazložitvi predloga razrešitve ugotavljajo tudi, da generalni državni tožilec zaradi določbe 8. člena Zakona o sodniški službi (marec 1994), ki se uporablja tudi za tožilce, ne bi smel biti imenovan na funkcijo tožilca. Dr. Fišer je namreč sprožil postopke proti osebam, v katerih se je kršilo človekove pravice,« menijo. Med vsemi drugimi razlogi za predlog za razrešitev so našli še »slabšalni odnos do odločitve ustavnega sodišča v primeru sodbe v zadevi Patria« in kršenje določb zakona o sodniški službi.

Če jih ne bodo upoštevali ...

Če državnotožilski svet razrešitve v 30 dneh ne bo predlagal, pa poslanci SDS vladi predlagajo, da takoj pripravi »ustrezno spremembo 128. člena Zakona o državnem tožilstvu (po potrebi tudi drugih povezanih členov) in ga po nujnem postopku predlaga v sprejem«. Ob tem menijo še, da funkcije generalnega državnega tožilca ne more in ne sme opravljati oseba, »ki ne spoštuje ustave in zakonov, ki je imenovana na funkcijo v nasprotju z določili ustave in zakonov, ki ovira delo institucij pravne države, ki ne spoštuje odločb ustavnega sodišča in ki je zavestno kršil zakon, da je na mesto generalnega direktorja tožilstva imenoval Boštjana Škrleca, kar je večkrat s sodbami ugotovilo upravno sodišče«.

Celoten predlog za razrešitev si oglejte spodaj.

Deli s prijatelji