PREDLOG

SDS predlaga prepoved nošenja burk in nikaba v Sloveniji

Objavljeno 23. november 2015 16.09 | Posodobljeno 23. november 2015 18.16 | Piše: T. L., T. B.

Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila predlog spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim predlaga prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila predlog spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim predlaga tudi prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih. 

»Kratkovidnost nekaterih slovenskih medijev in nekaterih, ki so pri nas na oblasti, je presenetljiva,« je na današnji tiskovni konferenci izpostavil prvak SDS Janez Janša, ki zato teži k preventivnim ukrepom v zvezi z azilno politiko. V SDS želijo, da se v Sloveniji spoštujejo slovenska tradicija in slovenske navade, zato predlagajo prepoved nošenja burk in nikabov v slovenski javnosti. Zavzemajo se za »jasen in odločen ne vsem pokrivalom, ki zakrivajo obraz«. Napovedal je še, da bodo v prihodnosti po zgledu nekaterih evropskih držav vložili zakon o prepovedi financiranja radikalnega islamizma. Janša je še opozoril, da val migrantov ne pojenja, na evropski ravni pa se ni izoblikoval skupni pristop za reševanje teh težav, zato v SDS v zvezi s predlaganimi zakoni upajo na zadostno podporo v državnem zboru. 

Podpirate ali nasprotujete predlogu? Oddajte glas v naši anketi. Najdete jo v desnem stolpcu portala.

Slediti francoskemu zgledu

Na novinarsko vprašanje, koliko burk je že videl pri nas, Vinko Gorenak sprva ni odgovoril. Na nadaljnje vprašanje, kako bo s kaznovanjem bogatih turistk, ki prihajajo z bližnjevzhodnih držav in v Slovenijo prinašajo tudi denar, tudi ni podal jasnega odgovora, nato pa je dejal, da je vprašanje smešno ter da zakon velja za vse. »Prepoved nošenja tovrstnih pokrival v javnosti ni posebnost. Francija je to prepovedala že pred šestimi leti, ravno tako tudi Katalonija in Belgija,« je podaril Gorenak in opozoril, da se moramo mi v njihovem kulturnem okolju prilagajati njim, zakaj se torej v našem ne bi oni nam. Janša je ob tem poudaril, da ima Slovenija srečo, da je burk in nikabov za zdaj pri nas relativno malo. 

Mediji odgovorni za terorizem?

V SDS poudarjajo, da je v zadnjih 24 urah v Slovenijo znova prispelo šest vlakov, torej 6000 migrantov, in opozarjajo, da val beguncev očitno ne pojenja. V Nemčiji in Avstriji so že storili korak naprej, zato »tudi mi želimo zaščititi naše državljanke in državljane in zaostriti pogoje za pridobitev azila«, še pravijo. Janez Janša je znova izrazil svoje ogorčenje v zvezi s politiko nekaterih medijskih hiš v zadnjih mesecih in dodal, da je morda ravno tovrstna politika poročanja odgovorna za nedavne žrtve terorističnih napadov v Parizu. »Potiskanje glave v pesek ni rešitev,« je dejal in pomenljivo dodal, da konec koncev tudi Mali ni bil izpostavljen, podjetja v tuji lasti pa so tudi v Sloveniji. 

V Islamski skupnosti v Sloveniji predloga spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim SDS predlaga prepoved nošenja burke in nikaba v javnosti, ne komentirajo.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Dejan Mandić se strinja, da so lahko burke v nekaterih primerih varnostni problem. »Če se verska obeležja, kot je oblačilo, razume na pravi način, potem nimam nič proti, če jih nekdo nosi, če pa se jih nosi samo zato, da se nekdo razlikuje od ostalih, potem se s takim nošenjem ne strinjam,« je dejal.

Deli s prijatelji