PISMO

SDS pred EU očrnil Klemenčiča in Praprotnika

Objavljeno 16. januar 2013 19.46 | Posodobljeno 16. januar 2013 19.47 | Piše: S. J., STA

V SDS so se odločili EU pojasniti svoje videnje političnih razmer v Sloveniji.

LJUBLJANA – SDS je »svojim prijateljem in partnerjem iz EU« poslala pismo o političnih razmerah v Sloveniji po objavi poročila protikorupcijske komisije. V pismu med drugim navajajo, da je bil predsednik komisije Goran Klemenčič sam vpleten korupcijski škandal, njegovega namestnika Roka Praprotnika pa so označili za ekstremnega levičarja.

O poročilu protikorupcijske komisije glede premoženjskega stanja Janše so zapisali, da je premier »odločno zavrnil glavne obtožbe in pojasnil javnosti izvor svojega celotnega premoženja, ki je glede na slovenske razmere na ravni povprečnega premoženja spodnjega srednjega razreda«.

Socialistični glasovi za Klemenčiča

Za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Klemenčiča trdijo, da je bil izvoljen z »veliko večino socialističnih glasov« ter da je bil tudi sam vpleten v odmeven korupcijski škandal. Namestnika predsednika komisije, nekdanjega novinarja Roka Praprotnika pa so v SDS označili za »ekstremnega levičarja«, ki ni imel nobenih profesionalnih referenc za ta položaj. »Z namestitvijo na ta položaj ga je nekdanja vlada nagradila za desetletno blatenje strank in politikov, ki niso pripadali nekdanjemu komunističnemu kampu. Njegova najljubša in najpogostejša tarča pri poročanju je bil predsednik SDS in sedanji premier Janez Janša,« so v SDS dodali v pismu.

Janša je tarča komunistov

SDS v pismu tuji javnosti pojasnjuje, da so komunisti in njihovi politični nasledniki poskušali onemogočiti trenutnega premierja in predsednika SDS Janeza Janšo od leta 1983 naprej. V času komunizma, pred demokratičnimi spremembami in osamosvojitvijo Slovenije, ko je državo vodil Milan Kučan, je bil Janša zaradi svojih člankov in izjav večkrat aretiran in pridržan, vojaško sodišče pa ga je obsodilo in poslalo v zapor, navajajo v SDS in dodajajo, da je bil Janša tudi po osamosvojitvi nenehna tarča več nameščenih škandalov in obtožb, od katerih ni bila nobena nikoli dokazana.

Ob tem so zapisali, da je bila opozicija očitno popolnoma pripravljena na poročilo protikorupcijske komisije, saj je zahtevala odstop premierja, še preden se je imel sam priložnost seznaniti s poročilom.

V SDS opozarjajo, da je mogoče, da bo sedanja vladna koalicija razpadla in da bo nastala nova, levo usmerjena koalicija. Tako so zapisali, da je vladna koalicija sestavljena iz petih političnih strank, od njih pa dve pripadata levemu političnemu polu. Večina pritiska na odstop Janše s premierskega mesta pa izvira predvsem od slednjih, so dodali.

Najvplivnejši je Kučan

SDS še obvešča, da Kučan kljub upokojitvi še vedno ostaja najvplivnejša politična osebnost slovenske levice in med drugim osebno aktivno sodeluje pri prizadevanjih za zamenjavo vlade.

»T. i. old-boys mreža« nadzoruje osrednje medije v Sloveniji, ki so vse od začetka mandata te vlade obtoževali Janšo neokonservativne revolucije in neoliberalnega upravljanja državnega premoženja. Prav tako je ta mreža novembra lani sprožila vrsto protestov v Sloveniji, ki jih je poimenovala ljudska vstaja.

Ob tem v SDS navajajo, da je Slovenija edina nekdanja komunistična država, ki ni uvedla lustracije. »Komunisti in njihovi nasledniki so preprečili vse poskuse,« navajajo v stranki.

Javno je znano, da nekdanji tajni sodelavci policije danes še vedno delajo v uredništvih medijev, so med sodniki, tožilci, poslanci, univerzitetnimi profesorji itd. Eden od njih je postal celo predsednik Društva slovenskih pisateljev, večina jih pa ne zanika sodelovanja s komunistično tajno policijo, pač pa nekateri to celo poveličujejo, navajajo v stranki.

Pristranski medijski prostor

V SDS so za STA danes pojasnili, da je stranka »zaradi pristranskega in neuravnoteženega slovenskega medijskega prostora ter enostranskega obveščanja, ki je povezano z notranjepolitičnimi razmerami po objavi poročila KPK, svojim prijateljem in partnerjem iz EU poslala celovito informacijo o političnem dogajanju v državi«.

Kot navajajo, gre za običajno komunikacijo in obveščanje, v informaciji pa da so povzeta dejstva, med katerimi so bila nekatera tudi medijsko izpostavljena, druga malo manj.

KPK: SDS ima žaljiv odnos do institucije lastne države

Na pisanje SDS so se že odzvali v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kjer menijo, da njegova vsebina, predvsem pa dejstvo, da gre za uradni dopis največje vladne stranke, kaže na zelo žaljiv odnos do institucije lastne države in področja, na katerem ima Slovenija tako v očeh domače kot mednarodne javnosti resen problem.

Gre za področje integritete in odgovornosti nosilcev javnih funkcij, omejevanje sistemske korupcije, transparentnost ter učinkovitost delovanja države, so navedli.

V odzivu na pismo SDS so v protikorupcijski komisiji še ocenili, da gre za novo »v nizu diskreditacij institucije pravne države, ki je bila ustanovljena in deluje na podlagi zakona in mednarodnih konvencij ter ima nadzorne pristojnosti do najvišjih funkcionarjev v državi, tudi do predsednika vlade«.

Dodajali so, da je »očitno na mestu resen in racionalen premislek o tem, kaj in v čem je problem, da Sloveniji dve desetletji od osamosvojitve ni uspelo doseči standardov iz lastne ustave o pravni in socialni državi«. Ob tem sprašujejo, ali je vzrok Komisija za preprečevanje korupcije ali – tudi s takimi pismi – izkazana nizka stopnja politične in pravne kulture.

 

Deli s prijatelji