ZAHTEVAJO NUJNO SEJO

SDS opozarja: Med begunci tudi borke in borci Isisa

Objavljeno 02. junij 2015 20.33 | Posodobljeno 02. junij 2015 20.33 | Piše: S. U.

»Od glavnih akterjev, ki skrbijo za nacionalno varnost, želimo slišati, kakšne ukrepe bodo sprejeli v ta namen in kako bodo preprečili, da bi bili med sprejetimi begunci tudi tuji teroristični bojevniki.«

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci SDS so na predsednika odbora za obrambo in predsednico odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo naslovili zahtevo za sklic nujne seje, na katerih bi razpravljali o posledicah in vplivu sprejema prebežnikov v Sloveniji v okviru pilotnega projekta preselitve beguncev na slovensko nacionalno varnost.

Pri SDS namreč ugotavljalo, da zaradi nestabilnih političnih okoliščin, državljanskih vojn in terorju, ki ga izvajajo Islamska država, Boko Haram in druge teroristične organizacije, iz Afrike in z Bližnjega vzhoda v EU beži čedalje več beguncev. »Zaradi prakse, da so begunci stvar države članice, v katero najprej pridejo, je bila migracijam najbolj izpostavljena Italija, ki je z misijo »Mare Nostrum« v letu dni na varno pripeljala okoli 150.000 migrantov. Po končani misiji so se začele dogajati številne nesreče, največja med njimi se je zgodila pred meseci, ko je utonilo več kot 1800 beguncev. Zaradi solidarnosti tako z Italijo kot tudi z begunci je Evropska komisija pripravila načrt, ki naj bi bil obvezujoč za države članice EU in določa, koliko beguncev naj bi prevzela in zanje tudi poskrbela posamezna država članica. Tako smo lahko v medijih zasledili, da naj bi Slovenija v okviru tega načrta sprejela 702 begunca,« so zapisali.

Zgolj priprava na dejansko število?

Poslanke in poslanci SDS ob tem izpostavljajo dejstvo, da je bilo po prvotnem predlogu za razporeditev Sircev in Eritrejcev, ki potrebujejo mednarodno zaščito ter so se zatekli v Italijo in Grčijo, po celotni EU, v prihodnjih dveh letih, to število 207. »Glede na razliko med prvotnim številom in novim številom, 702, se zastavlja vprašanje, ali so bile prvotne navedbe zgolj priprava na dejansko število oziroma zgolj priprava javnosti na sprejem beguncev. Opozarjamo tudi na vprašanje tveganja nacionalne varnosti. Islamska država je ob predstavitvi pilotnega projekta preselitve beguncev namreč povedala, da bodo med temi begunci tudi borke in borci Islamske države, katerih glavna naloga bo vrnitev v Evropo in izvajanje terorističnih napadov po vseh državah članicah,« še pravijo v zahtevi za sklic skupne nujne seje odborov. 

Pravijo, da je treba opraviti temeljito razpravo o potencialnem ogrožanju nacionalne varnosti, ki jo pomeni sprejem beguncev: »Od glavnih akterjev, ki skrbijo za nacionalno varnost, želimo slišati, kakšne ukrepe bodo sprejeli v ta namen in kako bodo preprečili, da bi bili med sprejetimi begunci tudi tuji teroristični bojevniki.« 

Deli s prijatelji