POZIV

SDS naj umakne zahtevo, Ljudmila bi denar porabila drugače

Objavljeno 21. februar 2014 17.49 | Posodobljeno 21. februar 2014 17.57 | Piše: STA, A. K.

Predlaga, naj ministrstvo denar porabi za digitalizacijo arhivov SDV.

LJUBLJANA – Predsednica NSi Ljudmila Novak je na novinarski konferenci ministrstvo za kulturo in SDS pozvala k dogovoru glede arhivske novele. Predlaga, naj SDS umakne zahtevo za referendum o noveli, ministrstvo pa naj denar, ki bi ga moralo nameniti za referendum, porabi za digitalizacijo arhivov Službe državne varnosti (SDV) in njihovo objavo na spletu.

Nekaj denarja bi še ostalo

Po mnenju Novakove bi nekaj denarja še ostalo, tega pa bi lahko porabili za kadrovske okrepitve Arhiva RS in nakup potrebne opreme. Nekateri raziskovalci namreč trdijo, da bo z novelo prišlo do tehničnega zapiranja arhivov, saj da Arhiv RS ne bo zmogel vsega dela. Z novimi kadrovskimi okrepitvami in opremo bi tako prišlo do večje odprtosti arhivov, pravi Novakova. Če bo kaj denarja še ostalo, pa predlaga, naj se nameni za obnovo cerkve sv. Mihaela na Barju.

Po starem zakonu za pol manj gradiva

Gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki bi ga ministrstvo objavilo na spletnih straneh, se lahko po besedah Novakove objavi tudi po starem zakonu, a to po njenih besedah pomeni, da bo objavljenega manj gradiva. Po spremenjenem zakonu pa bi bilo objavljeno vse gradivo, s tem da bi bili občutljivi osebni podatki anonimizirani, dodaja.

Novakova je tako še naprej prepričana, da novela arhive bolj odpira, kot zapira. Poudarja tudi, da ni njihova želja, da bi varovali sodelavce SDV in da je treba v Sloveniji umiriti razmere in pogled usmeriti v prihodnost.

Deli s prijatelji