ODZIV

SDS: Lukšič naj pokaže pogum in prevzame vlado

Objavljeno 03. december 2012 17.31 | Posodobljeno 03. december 2012 17.18 | Piše: P. J.

Janković je v izjavi zapisal, da podpira Lukšiča pri njegovem prizadevanju.

Igor Lukšič je kritičen do odločitve nove vlade.

LJUBLJANA – Dan po izvolitvi novega predsednika države je Igor Lukšič povedal, da se SD že pripravlja na nove parlamentarne volitve. Na njegove besede se je odzval tudi predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković, ki je v izjavi zapisal, da razume željo predsednika SD po predčasnih volitvah. V SDS pa so zapisali, da ima Lukšič dovolj poslancev za konstruktivno nezaupnico. 

Janković podpira Lukšiča

»Za takšen razmislek obstaja več razlogov. Prvi je slab rezultat vlade, ki beleži velik gospodarski upad in še slabše napovedi gospodarske rasti po projekcijah OECD za naslednje leto. Drugi pa je nadaljevanje javnofinančne politike za leto 2013, s čimer vlada nadaljuje politiko proračunskega uničevanja. Kot največja opozicijska stranka vlado opozarjamo na njeno zgrešeno gospodarsko politiko, od začetka mandata vlado spodbujamo k sprejetju potrebnih reform za dvig gospodarske rasti. Podprli smo pokojninsko reformo, vlado spravili za pogajalsko mizo o Slovenskem državnem holdingu in opozarjamo na krivice, ki so jih naredili z ZUJF, zlasti glede znižanja pokojnin 26.000 upokojencem.«

Kot tretji razlog, zaradi katerega Janković podpira idejo o ponovnih predčasnih volitvah, pa navaja dobre javnomnenjske rezultate v anketah. Po zadnjih anketah je v kampanji za predsednika narasla tudi podpora SD. »Če sprememba vladne politike ni možna drugače kot na predčasnih volitvah, te podpiramo,« je zapisal Janković.

Prej in zdaj

»Mandat je treba izpeljati kakovostno. Najprej morajo sami ugotoviti, da je trend slab. Nismo pristaši tega, da so potrebne predčasne volitve, kot je na večer lanskih volitev povedal Janez Janša. Politika ne sme biti generator konfliktov,« je 4. 7. za Siol dejal Lukšič. Je zdaj, ko ankete kažejo bolje SD, spremenil stališče do predčasnih volitev?

Naj pokaže pogum

Na besede predsednika opozicijskega SD so se odzvali tudi v vladnem SDS. »Stranka SD, ki jo vodi Igor Lukšič, ima 10 poslancev. To je dovolj za konstruktivno nezaupnico. Če g. Lukšič misli resno in je dovolj pogumen, naj jo vloži in prevzame vlado, sicer pa naj ljudi že dan po enih volitvah ne pošilja na nove.«

Deli s prijatelji