FISKALNO PRAVILO

SDS ima dovolj čakanja, Bratuškovi grozi ustavna obtožba

Objavljeno 18. februar 2014 19.10 | Posodobljeno 18. februar 2014 19.12 | Piše: T. L.

Zakona o fiskalnem pravilu vlada Alenke Bratušek ni pripravila. V SDS so premierki dali še teden dni časa, sicer sledi ustavna obtožba.

Minister Čufer in Bratuškova.

LJUBLJANA – Vlada Alenke Bratušek še ni predlagala zakona, ki ga zahteva 148. člen ustave in ki je v našo ustavo vnesel fiskalno pravilo oziroma finančno uravnoteženost med prihodki in izdatki v naših proračunih brez zadolževanja, je spomnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Če vlada Bratuškove ne bo pripravila predloga zakona o fiskalnem pravilu, s čimer se je zavezala ob vpisu fiskalnega pravila v ustavo, je napovedal ustavno obtožbo vlade. 

Dovolj jim je čakanja

Kot je spomnil, so poslanke in poslanci SDS lansko leto v maju omogočili, da se je fiskalno pravilo vneslo v ustavo, ustavni zakon pa je bil nato uveljavljen in vlada bi morala v šestih mesecih predlagati poseben zakon, s katerim bi določila pravila, na kakšen način bi se lahko od tega načela uravnoteženosti odstopalo in v kakšnih časovnih rokih bi se potem ta odstopanja tudi usklajevala.

Vlada pa tega ni storila in v poslanski skupini SDS po besedah Tanka ne pristajajo več na odlaganje ter od vlade zahtevajo, da zakon državnemu zboru predloži do naslednjega torka, 25. februarja. »V primeru, da se to ne bo zgodilo, bo poslanska skupina vložila ustavno obtožbo predsednice vlade in ministrov, saj si takih zamud ne moremo več dopustiti, ne moremo pa tudi več tolerirati takega neustavnega stanja.« 

Neskladen proračun za 2015 in nebrzdano zadolževanje

Kot nadaljuje Tanko, je za ta zakon potrebno soglasje dveh tretjin vseh poslancev, »vendar kljub temu, da smo tako ustavno spremembo fiskalnega pravila kot tudi osnutek zakona pustili vladi Alenke Bratušek, ta ni predlagala nobenega predloga tega zakona«. Ob tem je dejal, da smo trenutno v neustavnem stanju. »Posledica tega stanja so tudi odločitve, ki se sprejemajo v teh časih, ne samo da proračun za leto 2015 ni bil pripravljen skladno s fiskalnim pravilom, ko pravilo že velja, posledica tega so tudi nekontrolirana in nebrzdana zadolževanja, ki se dogajajo,« je bil jasen vodja poslank in poslancev SDS.

Bratuškova glede zadolževanja v enem letu prehitela Pahorja 

Ob tem je opozoril, da se je vlada Alenke Bratušek v enem letu zadolžila za trikrat več kot Pahorjeva vlada v treh letih. »To pomeni, da je hitrost zadolževanja vlade Alenke Bratušek trikrat večja od Pahorjeve vlade, pri čemer pa je že Pahorjeva vlada bila tista, ki se je zadolžila trikrat več kot vse vlade pred njo,« je poudaril vodja poslank in poslancev SDS.

Očitno vladi ne uspe umiriti javne porabe

»Očitno je, da gre za slabo delo vlade, ki ji ne uspe umiriti javne porabe,« je dejal Tanko. Ob tem je opozoril še na to, da je Slovenija ena redkih držav, ki ji je BDP v nekaj letih tako enormno upadel in za katero so tudi izredno slabe napovedi za naprej. »Kljub temu se na delu omejevanja porabe ne stori prav nič,« je povedal vodja poslanke skupine SDS Jože Tanko.

Vodja poslank in poslancev SDS je spomnil tudi na mnoga poslanska vprašanja in seje delovnih teles državnega zbora, na katerih se je omenjeno vprašanje zadolževanja, javne porabe, upoštevanja fiskalnega pravila odpiralo, a je vlada vedno dala le meglene odgovore. »,Posledica neupoštevanja fiskalnega pravila in neupoštevanja tega, da lahko država porabi le toliko kot lahko ustvari, je enormna rast zadolževanja,« je bil jasen Tanko.

Zadolževanje na tujem: sistem izčrpavanja države

Pri zadolževanju pa je še en problem, na katerega opozarja Tanko, in sicer, da so tri četrtine zadolževanja opravljene na tujih trgih. »Od visokih obresti imajo koristi zgolj tuji investitorji in tuje banke, torej gre tudi za neki sistem izčrpavanja države,« je menil vodja poslank in poslancev SDS.

»Zadolževanje predstavlja tudi ključen problem za mlade, ki bodo morali nositi ključna bremena zadolževanja in plačevanja dolgov in tega bremena ni mogoče amortizirati z nobeno mladinsko politiko, ustvarjanjem novih delovnih mest in aktivno politiko zaposlovanja. To breme, ki se pospešeno nalaga, je tako veliko, da ga z nobenimi ukrepi ne bo več mogoče sanirati,« je še dodal vodja poslank in poslancev SDS.

Deli s prijatelji