POD MIZO

SDS: Gre za laž in za staro zgodbo

Objavljeno 09. april 2013 17.21 | Posodobljeno 09. april 2013 17.28 | Piše: D. P., T. L.

»Interna revizija je, tako kot kriminalistična preiskava, pokazala, da SDS v obdobju 2005–2010 ni prejela nobenih prilivov iz tujine.«

V SDS ne poznajo razloga za obisk kriminalistov

LJUBLJANA – »Gre za laž in za staro zgodbo,« so se v stranki SDS odzvali na zapise, da naj bi SDS prejela več kot 2,8 milijona evrov v poslu z orožjem. Tajni vir je še zaupal, da drugi kandidat za posel, ravenski STO, ni zmogel ponuditi tovrstne ponudbe Janševi stranki.

Največja opozicijska stranka svojo trditev in nedolžnost utemeljuje s pregledom izpisov finančnih transakcij SDS, ki jih je imela v času od 1. 1.2004 do 1. 12.2008.

Revizija in računsko sodišče

»Izpisi bančnih transakcij so bili pridobljeni na podlagi odredbe preiskovalnega oddelka okrožnega sodišča v Ljubljani, ki jo je izdalo 20. januarja 2009. Pri tem je kriminalistična policija ugotovila, da ni bilo transakcij, ki bi jih lahko povezali z izborom družbe Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov za Slovensko vojsko,« so poudarili.

Zgornjemu zapisu pritrjuje tudi mnenje interne revizije SDS, ki jo je nadzorni odbor opravil 30. septembra 2010: »Interna revizija je, tako kot kriminalistična preiskava, pokazala, da SDS v obdobju 2005–2010 ni prejela nobenih prilivov iz tujine, prav tako ne iz podjetij, ki so sodelovala pri poslu v zadevi Patria.«

Za nameček je tudi Računsko sodišče pod vodstvom Igorja Šoltesa ugotovilo, da je bilo poslovanje stranke skladno z zakonodajo, in ni zaznalo nezakonitih prilivov iz tujine ter drugih nezakonitih donacij.

Pavčku evri?

»Iz depeš nekdanjega veleposlanika Združenih držav Amerike g. Robertsona, ki so bile v preteklosti že objavljene na spletni strani Wikileaks, je razvidno tudi, da je bil neposredni konkurent Patrie ameriško podjetje General Dynamics (GD), ki je bilo lastniško povezano s tedaj Pavčkovo Sistemsko tehniko, nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji pa je očitno želel lobirati za ameriško podjetje,« še dodajo v SDS.

Kos: Glede na odziv bom počasi verjel, da je SDS kaj dobila

Na depešo so se odzvali tudi v Rotisu in navedbo označili za »grobo in nedopustno laž«. »Vpletanje in uporaba 'skritega vira' je načrtna, politično usmerjena z namenom zlorabe imena stranke SDS in blatenja Rotisa. Od ameriškega veleposlaništva bomo v nadaljevanju terjali ustrezna pojasnila in razkritje neimenovanega skritega vira,« so zapisali v pisni izjavi.

Za Planet Siol.net se je sicer oglasil tudi Drago Kos in zanikal, da bi se kdaj z uslužbenci ameriške ambasade pogovarjal o patriah. »Glede na to, kako se SDS odziva, bom še počasi začel verjeti, da je od posla kaj dobila,« je povedal Kos in dodal, da se je s primerom prvič seznanil, ko je bila podana obtožnica v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču. (STA)


 

Deli s prijatelji