ODZIV

SDS: Cerar se očitno požvižga na vladavino prava

Objavljeno 16. julij 2014 22.15 | Posodobljeno 16. julij 2014 22.15 | Piše: STA, Ma. F.

Poslanci SDS bodo »budno spremljali delovanje nelegitimne vlade in bodoče koalicije in po najboljših močeh vršili parlamentarni nadzor ter uporabili vsa možna demokratična in legitimna sredstva za odpravo posledic slabih odločitev«.

Janez Janša.

LJUBLJANA – V SDS ocenjujejo, da predsednik republike Borut Pahor in predsednik stranke SMC Miro Cerar s svojimi izjavami potrjujeta, »da nelegitimnosti volitev nista pripravljena odpraviti niti takrat, ko bo ta formalno potrjena«. Kot ugotavljajo, se Cerar očitno »požvižga na vladavino prava«. Sami bodo zato delovali v skladu s torkovimi sklepi.

Po mnenju Pahorja in Cerarja so bile volitve izvedene legalno in so legitimne. Cerar je dejal, da je bil izvoljen legitimen parlament in bo oblikovana povsem legitimna vlada, zato ne vidi vzroka, zakaj bi nekdo trdil, da bi bilo treba te faze ponovno odpirati. Dejal je tudi, da na ultimate in pomisleke ne morejo pristati.

V SDS navajajo, da niso postavljali nobenih ultimatov. Izrazili pa so pričakovanje, da se bosta predsednik Pahor in stranka Mira Cerarja »javno zavezala k spoštovanju pravičnosti in pravne države, ko bo sodba v zadevi Patria na zadnji sodni instanci odpravljena«. Takrat bo po trditvah SDS tudi formalno potrjeno, da te volitve niso bile legitimne.

Delovanje vlade bodo budno spremljali

»Kljub temu pa za predsednika države in predsednika stranke, ki domnevno prisega na vladavino prava, to ne bo sporno. Očitno se dr. Miro Cerar požvižga na vladavino prava, če ni pripravljen odpraviti posledic sodbe, ko ta pade,« so zapisali v SDS in dodali, da jih tak odziv ne preseneča.

Pri tem so napovedali, da bo SDS delovala v skladu s sklepi, ki jih je v torek soglasno sprejel izvršilni odbor stranke. Z njimi so napovedali nekaj ukrepov, ki pa so jih pripravljeni odložiti oziroma zamrzniti »pod pogojem, da se večina parlamentarnih strank in predsednik republike javno zavežejo, da bodo omogočili vsaj delno popravo škode oziroma nove volitve takoj, ko bo sodba v zadevi Patria na sodišču razveljavljena«.

Med drugim so napovedali, da bodo poslanci SDS »budno spremljali delovanje nelegitimne vlade in bodoče koalicije in po najboljših močeh vršili parlamentarni nadzor ter uporabili vsa možna demokratična in legitimna sredstva za odpravo posledic slabih odločitev«. Poslanci SDS v državnem zboru ne bodo prevzeli nobenih vodstvenih funkcij. Stranka bo podpirala delovanje Odbora 2014 ter vse druge oblike mirnega, vendar odločnega protesta, dokler Slovenija ne bo postala država, utemeljena na pravičnosti kot temelju vladavine prava. Z vsemi demokratičnimi sredstvi pa se bo SDS doma in po svetu borila za to, da se posledice nelegitimnih volitev odpravijo.

Deli s prijatelji