ODZIV

SDS: Če Janši jutri ne potrdijo mandata, mu ga bo sodišče

Objavljeno 31. julij 2014 14.22 | Posodobljeno 31. julij 2014 14.22 | Piše: STA, P. J.

V SDS predlagajo, da postane evropski komisar Milan Zver.

LJUBLJANA – Če poslanskega mandata Janezu Janši v petek ne bo potrdil DZ, bo to nekaj dni pozneje storilo ustavno sodišče, je na današnji novinarski konferenci poudaril podpredsednik SDS Zvonko Černač.

Pozivajo vrhovno sodišče

Podpredsednica SDS Alenka Jeraj je ponovno izpostavila, da so bile volitve v DZ nelegitimne, saj je bil prvak SDS Janez Janša sredi volilne kampanje poslan v zapor na podlagi nepravične sodbe. Morebiten odvzem poslanskega mandata predsedniku Janši bi bila napaka, ki se ne bo dala odpraviti, kakor se ne dajo odpraviti dnevi, ki jih po krivici prestaja v zaporu, je pojasnila. Vrhovno sodišče je ponovno pozvala, naj ne zavlačuje postopkov in naj svoje delo opravi takoj.

Černač je dodal, da poslanski mandat Janše ni vprašljiv. Če ga v petek ne bi potrdili poslanci, bi nekaj dni pozneje to storilo ustavno sodišče, je poudaril. Kot je dejal, je bil Janša na volitvah izvoljen z največ glasovi, zato Černač pričakuje, da bo lahko predsednik SDS polno opravljal svojo poslansko funkcijo.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Janša na petkovo sejo DZ lahko prispel sam in ne v blindiranih vozilih v spremstvu pravosodnih policistov. Medtem so sicer iz zapora na Dobu že sporočili, da bodo Janši na podlagi njegove vloge za udeležbo na seji to tudi omogočili.

Izbiranje kandidatov za komisarja »politično igračkanje«

Podpredsednik SDS Černač se je dotaknil tudi izbire kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Zadnja preigravanja glede možnih kandidatov je označil za »politično igračkanje«, pri katerem niso v ospredju interesi države, ampak osebni interesi zaradi dobro plačane službe.

O morebitni kandidaturi premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je Černač povedal, da je njena edina referenca – da je ženska. Večina drugih držav članic je namreč predlagala moške kandidate, v Evropski komisiji pa želijo zadostiti tudi kriteriju zastopanosti žensk. Vendar to po Černačevih besedah ne pomeni, da je Slovenija ujetnica tega položaja.

Predlog SMC za ponovno kandidaturo Janeza Potočnika pa kaže na kadrovsko šibkost stranke, meni Černač, ki je ob tem ponovno izpostavil predlog SDS za kandidaturo evropskega poslanca Milana Zvera. Med referencami je izpostavil njegove osebnostne lastnosti, strokovne in politične izkušnje, pa tudi zmago SDS na evropskih volitvah in to, da je Zver med vsemi kandidati prejel največ preferenčnih glasov.

Vabilo označili za nekorektno

V SDS se na vabilo SMC na pogovor s predsednikom stranke Mirom Cerarjem, ki naj bi bil danes, niso odzvali. Kot je povedal Černač, je bilo vabilo SMC nekorektno, saj ni bilo niti konkretno naslovljeno niti podpisano. To kaže, da Cerar SDS ne obravnava kot enakovrednega sogovornika, je povedal podpredsednik SDS.

Černač kljub temu meni, da so pogovori potrebni, sploh ob vsebini osnutka koalicijske pogodbe, ki je po njegovi oceni prešibak in premalo dodelan, njegova vsebina pa da pomeni nadaljevanje politike, ki je Slovenijo pripeljala na rob bankrota, torej dodatno zadolževanje, nove davke, ne pa tudi ukrepov za zagon gospodarstva in nova delovna mesta. Sicer pa je dodatna težava SMC tudi vprašljiva legitimnost volitev, meni Černač.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko se je podrobneje dotaknil petkovega potrjevanja poslanskih mandatov. Opozoril je, da je edino Janšev mandat pod vprašajem, pri tem pa je poudaril, da so (bile) v morebitno nepotrditev njegovega mandata očitno vključene tudi strokovne službe DZ.
 

Deli s prijatelji