ODSTREL

SDS bo zelo verjetno interpelirala ministra Čuferja

Objavljeno 14. september 2013 21.40 | Posodobljeno 14. september 2013 21.42 | Piše: STA, M. U.

Razjezil jih je z razrešitvijo poslanca Širclja.

Finančni minister Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Iz stranke SDS so  sporočili, da bodo »zelo verjetno« vložili interpelacijo zoper ministra za finance Uroša Čuferja. »Odločitev o tem bo prihodnji teden sprejela poslanska skupina Slovenske demokratske stranke,« je sporočil vodja službe za stike z javnostjo pri SDS Jernej Pavlin.

Zrel za »odstrel«

Da je finančni minister Čufer »zrel za interpelacijo«, so že v petek sporočili iz SDS v odzivu na odločitev vlade, da s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) razreši poslanca SDS Andreja Širclja. Vzrok za razrešitev je po ugotovitvah vlade nezdružljivost funkcije poslanca in nadzorne funkcije v družbi.

Tako Šircelj kot tudi v SDS so petkovo odločitev ocenili kot nezakonito

Kot so sporočili iz SDS, sta minister Čufer in vlada ravnala nezakonito, saj zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank natančno določa, da »se za neizvršne direktorje upravnega odbora DUTB ne uporabljajo določbe zakona, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije in ki določajo, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah«.

Po poslovniku državnega zbora lahko interpelacijo vloži najmanj deset poslancev.

Minister Čufer pa je danes ob robu neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU v Vilniusu v odzivu na kritike zaradi razrešitve Širclja dejal, da so na vladi pridobili tri pravna mnenja o tem, da obstaja konflikt interesov, in ta pravna mnenja je po njegovem treba spoštovati.

Deli s prijatelji