ANKETA

SDS bi slavila, Šoltes pred Kacinom

Objavljeno 19. maj 2014 16.29 | Posodobljeno 19. maj 2014 16.29 | Piše: STA, T. L.
Ključne besede: EU 2014 SDS

Anketa Ninamedie: Na evropskih volitvah bi zmagala SDS, sledita NSi-SLS in Šoltesov Verjamem.

LJUBLJANA – Po anketi Ninamedie bi na evropskih volitvah zmagala SDS z 12,6 odstotka glasov, sledi ji lista NSi-SLS z 11,2 odstotka. Večji skok v primerjavi s preteklim tednom je doživela lista Verjamem Igorja Šoltesa, ki je poskočila za dobrih pet odstotnih točk, na 10,4 odstotka. SDS bi tako dobila dva mandata, NSi-SLS ter Verjamem pa enega do dva.

Po volilni podpori prvim trem uvrščenim sledi Lista s podpisi volivcev Jelka Kacina s 7,8 odstotka, SD z Igorjem Lukšičem s 5,6 odstotka, SNS z Zmagom Jelinčičem s 4,5 odstotka, PS z Jožetom Mencingerjem s 3,7 odstotka ter Lista združene levice z Violeto Tomič s 3,6 odstotka glasov.

Vse ostale liste so dobile manj kot tri odstotke podpore. Nekaj več kot dva odstotka bi dobil Desus z Ivom Vajglom, po odstotek pa Zares z Darjo Radič in DL s Senkom Pličaničem, ostale liste pa manj kot odstotek glasov.

Kot je na današnji predstavitvi ankete pojasnil direktor Ninamedie Nikola Damjanić, projekcija na sto odstotkov pokaže naslednji vrstni red: SDS (17,3), NSi-SLS (15,4), lista Verjamem (14,2), Lista s podpisi volivcev Jelka Kacina (10,7), SD (7,6), SNS (6,2), PS (5,1), DeSUS (3,6), DL (2,0), Zares (1,3) in Lista združene levice (1,3).

PS, SNS in SD brez mandata

Po volilni napovedi bi SDS dobila dva trdna mandata, NSi-SLS in lista Verjamem enega do dva mandata, Lista s podpisi volivcev Jelka Kacina pa enega. Brez mandata ali največ enega bi dobile PS, SNS in SD. Brez mandata pa bi ostale Desus, Zares, Lista združene levice in DL. Po Damjanićevih besedah bi tako desna opcija lahko dobila štiri mandate, prav toliko pa tudi leva.

Tretjina na volišča

Kot kaže anketa, se volitev v Evropski parlament namerava zanesljivo udeležiti tretjina anketirancev (36,1 odstotka), dobra petina (23,5 odstotka) pa bi se jih verjetno udeležila. Da se jih zagotovo ne bodo udeležili, je menilo 16,7 odstotka vprašanih, 20,4 odstotka pa je jih je odgovorilo, da na volitve verjetno ne bodo odšli. Damjanić pričakuje podobno udeležbo kot na prejšnjih volitvah v Evropski parlament in naj ne bi presegla 30 odstotkov.

Raziskavo so v agenciji izvedli v okviru projekta Alternative Evrope med 13. in 15. majem. Telefonsko so anketirali 700 ljudi. Projekt Alternative Evrope nastaja v okviru uredništva Mladine in ga delno sofinancira Evropski parlament.

Izidi zadnje ankete bodo po Damjanićevih besedah znani v petek.

Deli s prijatelji