REFERENDUM

SDM: Z zakonikom bo izbrisanih 208.000 družin

Objavljeno 14. marec 2012 19.15 | Posodobljeno 14. marec 2012 19.14 | Piše: P. J.

V podmladku SDS opozarjajo, da se bo zaradi štipendij in študentskega dela lahko znižala preživnina.

Podporniki tradicionalne družine so zavzeli Trg republike.

LJUBLJANA – »Družinski zakonik v 194. členu jasno uvaja novost na slabše za vse dijake in študente,« pravijo v podmladku SDS. »Preživnine se bodo lahko znižale, če bo dijak ali študent dobival dohodek. V dohodek pa se vključuje prejemanje štipendije, študentsko ali dijaško delo, opozarjajo v SDM.

Študentsko delo in štipendije manjšajo preživnine

»V SDM želimo opozoriti tudi na 194. člen zakonika, ki v drugi alineji jasno govori: Pri odmeri preživnine sodišče lahko upošteva morebitna otrokova lastna sredstva in prihodke,« so zapisali v izjavi za javnost. Podmladek Janševe stranke SDS opozarja tudi, da novi družinski zakonik družine po definiciji OZN ne opredeljuje v celoti, prinaša tudi izgubo statusa družinam in otrokom manjša preživnine.

Izključujoča definicija

Pravijo, da zagovorniki zakonika z javnostjo manipulirajo že pri definiciji družine. »Po definiciji OZN družino predstavljajo vsaj en odrasel človek ali skupina ljudi, ki skrbi za otroka ali otroke. Takšna definicija družine je že priznana v veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), predvsem pa s prakso ustavnega sodišča in pravne teorije.« V podmladku opozarjajo, da sta definiciji OZN in v družinskem zakoniku izključujoči se in da bi se s tem zakonikom, kot je razvidno iz Statističnega urada RS (Surs), izbrisal status družine kar 208.000 družinam z otroki.

Bo izbrisanih 208.000 družin

Pravijo, da je neizpodbitno dejstvo, da bo s sprejetjem novega zakonika status družine izgubilo okoli 208.000 družin, ki imajo danes status družine. Nasprotniki, ki tej številki ugovarjajo, očitno menijo, da Surs ne zna šteti ali pa menijo, da si 208.000 družin ne zasluži statusa družine, tudi če same tako želijo.

Deli s prijatelji