POZIV

SDM: Bivšemu predsedniku ne bomo plačevali za luksuz

Objavljeno 15. april 2012 19.01 | Posodobljeno 15. april 2012 18.48 | Piše: P. J.

V podmladku pravijo, da niso pripravljeni plačevati luksuza nekdanjemu predsedniku države, ki naj bi imel 3220 evrov mesečne pokojnine.

»Kot predstavniki mlajše populacije nismo pripravljeni plačevati luksuza, ki si ga lahko privošči bivši predsednik na račun krčenja sredstev za štipendije, otroške dodatke itd,« pravijo v SDM.

LJUBLJANA – Mladi člani koordinacije SDM so pisali svojemu predsedniku stranke in predsedniku vlade Janezu Janši. V pismu so zapisali, da želijo opozoriti na trenutni pokojninski sistem. Skrbi jih, da bi ob takšni ureditvi zmanjkalo sredstev za njihovo pokojnino, ko bo čas za to. Pravijo, da ne želijo razburjati upokojencev, se pa čutijo dolžne, da opozorijo na anomalije pokojninskega sistema.

Povejte, kdo so prejemniki posebnih pokojnin

Predvsem so se dotaknili posebnih pokojnin, za katere se letno porabi približno 4 milijone evrov, prejemnikov teh pokojnin pa je 353. Te pokojnine prejemajo posamezniki z izjemnimi dosežki v kulturi, znanosti in športu. Vlado tako pozivajo, naj dobitnike teh rent javno objavi. Opozorili pa so tudi na ugotovitve računskega sodišča iz leta 2010. Izpostavili so dejstvo, da se te pokojnine izplačujejo na predlog resornih ministrov in niso vezane na vplačane prispevke. Problematično se jim zdi, da zakon iz leta 1974, ki je bil spremenjen leta 1990, ne vsebuje meril in kriterijev za določanje, kdo je upravičen do te pokojnine in kdo ne. Kot zlasti problematično pa so izpostavili, da lahko takšno pokojnino prejemajo tudi družinski člani zaslužnih oseb. Zanimajo jih imena 167 kulturnikov, ki so si zaslužili povprečno rento 1190 evrov na mesec.

Sporne se jim zdijo tudi poslanske pokojnine, za katere gre iz državnega proračuna na leto 756.000 evrov. »Bolj kot vsota je sporno to, da bodo nekateri dobivali pokojnino dlje, kot so zanjo vplačevali v pokojninski sistem,« so zapisali.

Nočemo plačevati luksuza

Podmladku SDS se zdi vprašljiva tudi pokojnina bivšega predsednika države, ki znaša 3220 evrov mesečno. »Osnova za pokojnino glede na kriterije znaša 1600 evrov, toda še enkrat toliko mu po zakonu o predsedniku pripada neposredno iz državnega proračuna. Kot predstavniki mlajše populacije nismo pripravljeni plačevati luksuza, ki si ga lahko privošči bivši predsednik na račun krčenja sredstev za štipendije, otroške dodatke itd.« Vprašujejo se tudi, s čim si je nekdanji predsednik zaslužil 1600 evrov, ki se plačuje iz davkoplačevalskega denarja. Na tem področju predlagajo spremembo zakona, ki predsedniku omogoča takšno nadomestilo.

Dotaknili so se tudi borčevskih pokojnin, ki jih je v Sloveniji kar 25.560, od katerih naj bi bilo dejanskih borcev v vojnem času le 8000, preostalo pa so vdovske pokojnine, ki jih je 15.500. Osnovna borčevska pokojnina znaša 805 evrov, največja pa 1856 evrov. Letni strošek za borčevske pokojnine naj bi znašal 174 milijonov letno. Pravijo, da spoštujejo vse, ki so se borili za domovino, »ne moremo pa se strinjati, da se te pokojnine v nedogled prenašajo na svojce, ki z drugo svetovno vojno nimajo nič«, zato predlagajo, da se vnovič prouči upravičenost pokojnin.

Še iz prejšnjega sistema

Kot zadnje pa so se dotaknili še vojaških pokojnin, ki jih prejemajo bivši oficirji agresorske JLA. »Povprečna pokojnina bivšega oficirja JLA znaša 1070 evrov, najvišja pa 1856 evrov. To je bistveno več, kot so pokojnine borcev iz vrst takratne teritorialne obrambe, ki je obranila slovensko željo po samostojnosti in neodvisnosti.« Zapisali so še, da jih najbolj žalosti dejstvo, da so med temi prejemniki tudi tisti, ki nikoli niso prestopili na slovensko stran.

Za konec so še zapisali, da se nikakor ne strinjajo z razmetavanjem denarja na eni strani in krčenjem sredstev v šolstvu in pri štipendijah na drugi. »Zaupanje v sistem in državo je ključnega pomena, da se stvari obrnejo na boljše, da se luksuz, ki so ga nekateri prinesli iz socializma in ga po svetu ljudje ne poznajo, počasi vrne v normalne okvire, da se privilegiji posameznikom zmanjšajo, da se odprejo nova delovna mesta, da bodo mladi državljani enakovreden del družbe in da bomo lahko živeli z vizijo, kako bo čez deset let ali več, ne le, kako bomo preživeli jutri.«

Deli s prijatelji