STROKOVNO IN ODGOVORNO

SDH: Postopki za imenovanje članov NS NLB zakoniti

Objavljeno 18. april 2016 22.03 | Posodobljeno 18. april 2016 22.03 | Piše: STA, T. Pa

Tako so se danes s pisnim sporočilom odzvali na navedbe medijev, da naj bi Banka Slovenije in Evropska centralna banka (ECB) odrekli licence za tri nadzornike NLB, ki so v petek odstopili.

LJUBLJANA – V Slovenskem državnem holdingu (SDH) poudarjajo, da so kandidacijske postopke za imenovanje članov nadzornega sveta NLB izvedli zakonito, strokovno in odgovorno. Dodajajo, da sta bila postopka pri SDH in pri regulatorju vodena ločeno in neodvisno drug od drugega, pri čemer regulator vodi postopek naknadnega ocenjevanja.

V SDH so se tako danes s pisnim sporočilom odzvali na navedbe medijev, da naj bi Banka Slovenije in Evropska centralna banka (ECB) odrekli licence za tri nadzornike NLB – Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha, ki so v petek odstopili.

Prav tako so v SDH poudarili, da postopek ocenjevanja ECB po njihovih informacijah še ni bil izpeljan in še niso prejeli njihove odločitve, »zato so navedbe v medijih, da so kandidati prejeli negativno oceno regulatorja zgolj špekulacije«.

SDH bo skladno s svojimi pristojnostmi začel izvajati vse ustrezne postopke za čimprejšnjo popolnitev nadzornega sveta NLB. V ta namen ima SDH oblikovano kadrovsko komisijo kot posvetovalno telo uprave, ki na podlagi zakona opravi izvedbene postopke pridobivanja kandidatov za člane nadzornih svetov družb s kapitalsko naložbo države, postopke vrednotenja teh kandidatov in postopke njihove akreditacije.

Kadrovska komisija SDH bo pri ocenjevanju primernosti kandidatov pred imenovanjem na skupščini preverila tako izpolnjevanje pogojev, ki jih mora član nadzornega sveta izpolnjevati v skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu, z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in ostalimi predpisi.

»Nadzorni svet NLB bo še naprej opravljal vse naloge iz svoje pristojnosti, s čimer bosta zagotovljeni stabilnost poslovanja NLB in nemotena priprava banke na začetek postopka privatizacije,« zagotavljajo v SDH.

Odstop treh nadzornikov NLB – kot vzrok so navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike – je izzval buren politični odziv. Že v petek so iz poslanskih klopi prišli pozivi k transparentnemu in odgovornemu iskanju novih članov nadzornega sveta NLB, iz opozicije pa tudi pozivi k prevzemanju odgovornosti za nastale razmere.

Za čimprejšnje imenovanje novih nadzornikov NLB se je v soboto zavzel tudi premier Miro Cerar, ki je poudaril, da mora to nalogo opraviti SDH, da pa v tem trenutku ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo o odstopu uprave holdinga. Tudi prvi mož SDH Marko Jazbec je ocenil, da ni nobene potrebe, da bi uprava SDH prevzela odgovornost za odstop nadzornikov, razen če bo tako ocenil nadzorni svet holdinga. Ta bo na svoji prvi naslednji seji dogajanje v NLB tudi obravnaval.

Deli s prijatelji