AKCIJA

SD zahteva začasno oslepitev radarjev, Kanglerjevi: 102 prekrškarja bosta kaznovana

Objavljeno 22. oktober 2012 18.02 | Posodobljeno 22. oktober 2012 18.02 | Piše: D. P.

»Pričakujemo tudi, da bo vodstvo Mestne občine Maribor javnosti razkrilo pogodbo z družbo Iskra Sistemi, d. o. o.«

Konec prejšnjega tedna je imela občina za nekaj več kot šest milijonov evrov neplačanih zapadlih računov.

MARIBOR – Mariborski radarji so sprožili vrste polemik, idej in pobud. Svoj piskrček so pristavili tudi mariborski Socialdemokrati skupaj z Zelenimi, LDS, Klubom samostojnih svetnikov, Slovensko Lipo in Neodvisno listo za Maribor.

Stop do 28. februarja 2013

Na današnji seji mestnega sveta bodo predlagali moratorij na izvajanje meritev hitrosti do 28. februarja 2013 oziroma tako dolgo, dokler se neizpodbitno ne ugotovi, ali je sistem zakonit.

Kazni le tistim, ki so hitrost prekoračili za več kot 30 kilometrov na uro

V nove mariborske radarje se je do včeraj ujelo preko 16.000 prehitrih voznikov, vendar so se pristojni v Mariboru odločili, da tistim, ki so hitrost prekoračili za manj kot 30 kilometrov na uro, kazni ne izdajo, temveč le opomin.

Tisti, ki so vozili vsaj 30 kilometrov več oziroma 50 kilometrov več od dovoljene hitrosti, bodo prejeli položnice oziroma obdolžilni predlog.

Takšna sta bila 102 kršitelja, poroča Val 202.

(A. L.)

V nasprotnem primeru pričakujejo od vodstva občine, da doseže ničnost vzpostavljenih pravnih razmerij. Predlagajo tudi, da poplačilo zasebnega partnerja ne bi bilo odvisno od pobranih glob.

Prepričani so, da bi morali zbrane kazni nameniti za promocijo varne vožnje, izobraževanje o prometni varnosti in stalno skrb za dvig prometne kulture, predvsem pa za izboljšavo infrastrukture, ki naj zagotovi umirjanje prometa.

Poziv protikorupcijski komisiji

Področja avtomatskega nadzora prometa naj se vzpostavijo prednostno na kritičnih prometnih točkah. »Pričakujemo tudi, da bo vodstvo Mestne občine Maribor javnosti razkrilo pogodbo z družbo Iskra Sistemi, d. o. o. Pozivamo Komisijo za preprečevanje korupcije, da oceni korupcijska tveganja pri vzpostavitvi celotnega projekta in ugotovi, ali ravnanja odgovornih na občini ustrezajo definiciji korupcije,« so zapisali v pobudi. Opozarjajo tudi, »da je mestna oblast pri vzpostavitvi javno-zasebnega partnerstva očitno prestopila meje, saj zaupanje javnosti v vodstvo mesta še nikoli ni bilo na tako nizki ravni kot zdaj«.

Deli s prijatelji