MNENJE

SD za las pred SDS

Objavljeno 10. februar 2014 09.04 | Posodobljeno 10. februar 2014 09.04 | Piše: STA, P. J.

Desus je pridobil podporo, SLS pa je prehitela NSi.

LJUBLJANA – V drugi letošnji raziskavi javnega mnenja časnika Delo o podpori političnim strankam je mogoče zaznati zmanjšanje podpore SD, ki še vedno ohranja rahlo prednost pred SDS. Podpora vladi ostaja na januarski ravni: podpira jo četrtina vprašanih, nasprotuje pa ji dobrih 60 odstotkov.

PS podpora zrasla

Čeprav ohranja SD vodilno mesto med parlamentarnimi strankami, se je njena prednost pred SDS stopila na minimum. SD je podpora upadla s 14,7 odstotka na 11,9, SDS pa ohranja stabilno podporo pri 11,7 odstotka. Že drugi mesec se povečuje podpora PS, ki je skočila z lanskih decembrskih 5,5 odstotka na 8,9 odstotka podpore.

Na četrtem mestu se je utrdil Desus, ki je v primerjavi z januarjem pridobil skoraj eno odstotno točko (5,5 odstotka), na petem mestu je SLS (3,9) zamenjala NSi (3,4), na šestem mestu pa se je utrdila DL (2,1).

Na barometru priljubljenosti politikov raziskava ni pokazala večjih sprememb. Največji skok navzgor je uspel ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu, največji zdrs pa se je zgodil ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu. Vodilni je še vedno predsednik republike Borut Pahor.

Telefonsko anketiranje je od 3. do 6. februarja na reprezentativnem vzorcu 659 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Deli s prijatelji