REFORME

SD razmišlja o dveh referendumih

Objavljeno 03. oktober 2012 15.53 | Posodobljeno 03. oktober 2012 15.53 | Piše: P. J.

V Pozitivni Sloveniji pravijo, da bi referendum preveč stal, tako finančno kot časovno.

Igor Lukšič.

LJUBLJANA – V SD razmišljajo o referendumu o slabi banki, sindikat delavcev energetike Slovenije pa že zbira 2500 podpisov za razpis referenduma o državnem holdingu. Lukšič je dejal, da bodo storili vse, da Slovenija dobi boljši zakon o upravljanju državnega premoženja, poroča Delo.

PS ne bi dal podpisov

Janko Veber je prepričan, da predlagana rešitev poenostavlja razprodajo premoženja in izčrpavanje podjetja, stranka SD pa ima sama premalo poslancev, da bi predlagala referendum, ki mu nasprotuje tudi nekdanji premier in kandidat za predsednika države Borut Pahor. Podpisov naj ne bi prispevali niti poslanci največje opozicijske stranke Pozitivna Slovenija (PS). Jani Möderndorfer je dejal, da bi referendumsko vprašanje preveč stalo, tako finančno kot časovno.

Razlogi niso resnični

V četrtek bodo o vetu o holdingu odločali državni svetniki, v primeru izglasovanega veta pa ima parlamentarna koalicija dovolj glasov, da tudi drugič z najmanj 46 glasovi potrdi oba zase ključna finančna ukrepa. V SDS so mnenja, da ni utemeljenih razlogov za sklic napovedanih referendumov.

Andrej Šircelj pravi, da razlogi za razprodajo premoženja niso resnični in da temeljijo na napačnih argumentih. Prepričan je še, da če bo Slovenija izpeljala tudi pokojninsko reformo in reformo trga dela, ne bo treba razmišljati o denarni pomoči. 

Deli s prijatelji