ANKETA

SD prehitela SDS

Objavljeno 23. junij 2013 23.42 | Posodobljeno 23. junij 2013 23.43 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik republike Borut Pahor se je na lestvici priljubljenosti obdržal na prvem mestu.

Igor Lukšič.

LJUBLJANA – V junijski raziskavi Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in POP TV izvaja Ninamedia, je 37 odstotkov vprašanih ocenilo, da vlada Alenke Bratušek dela uspešno (maja 32 odstotkov). Da vlada ni uspešna, je ocenilo 53,2 odstotka (maja 59,3 odstotka). Na lestvici od 1 do 5 je vlada zabeležila oceno 3,06.

SD prehitela SDS

Na strankarski lestvici je vodstvo prevzela SD. Če bi bile volitve danes, bi stranko SD namreč podprlo 16,8 odstotka vprašanih, SDS, ki je zdrsnila na drugo mesto, pa bi volilo 13,5 odstotka.

PS na tretjem mestu bi dobila 10,1 odstotka, sledi Desus s 4,6-odstotno podporo, NSi z 2,9-odstotnim ter SLS z 2,5-odstotnim deležem. DL bi pripadlo 1,5 odstotka glasov. Trije odstotki so odgovorili, da bi izbrali koga drugega, 21,6 odstotka pa, da ne vedo, koga bi volili, 23,6 odstotka vprašanih se na volitve sploh ne bi odpravilo.

Med ministri prednjači Židan

Tako kot majsko tudi najnovejše merjenje priljubljenosti slovenskih politikov ni prineslo večjih presenečenj in premikov na lestvici priljubljenosti. Predsednik republike Borut Pahor se je, kljub malo slabši oceni, obdržal na prvem mestu. Bolje kot maja pa je ocenjena premierka Alenka Bratušek, ki pa se s tem še ni prebila na drugo mesto, ki ga zaseda evropski komisar Janez Potočnik. Bratuškova tako ostaja tretja, kot četrti pa ji na lestvici priljubljenosti politikov sledi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je hkrati tudi najbolje ocenjeni minister.

Janković in Janša na repu

Od petega do desetega mesta sledijo poslanec SDS Andrej Vizjak, zunanji minister Karl Erjavec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, evropska poslanca Lojze Peterle in Jelko Kacin ter predsednik SD Igor Lukšič. V spodnjem delu razpredelnice sta še ljubljanski župan Zoran Janković (18) in predsednik SDS Janez Janša (19).

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo izvedla med 18. in 20. junijem. Anketiranih je bilo 700 oseb.

Deli s prijatelji