PREVOZI

SD podprla koalicijo: cena vozovnic se bo znižala

Objavljeno 18. julij 2012 14.08 | Posodobljeno 18. julij 2012 14.08 | Piše: STA, A. L.

Cena subvencionirane vozovnice bo za razdalje do 60 kilometrov 15 evrov, za razdalje med 60 in 90 kilometri 30 evrov, za razdalje nad 90 kilometrov pa 50 evrov.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bo dijakom in študentom omogočila nakup enotne subvencionirane mesečne vozovnice za avtobus ali vlak glede na oddaljenost kraja bivanja, podpirajo v vseh koalicijskih poslanskih skupinah ter tudi v opozicijski SD.

Vozovnica od 15 evrov dalje

Po predlogu novele bodo subvencionirane mesečne vozovnice lahko kupili vsi, ki imajo status dijaka ali študenta in ki stanujejo najmanj pet kilometrov od kraja izobraževanja. Cena subvencionirane vozovnice bo vezana na število kilometrov, in sicer bo za razdalje do 60 kilometrov cena 15 evrov, za razdalje med 60 in 90 kilometri 30 evrov, za razdalje nad 90 kilometrov pa 50 evrov.

Tisti, ki med izobraževanjem bivajo v kraju izobraževanja, bodo lahko ne glede na relacijo, na kateri potujejo, kupili subvencionirane mesečne vozovnice za največ 10 voženj na mesec. Cena te vozovnice bo 15 evrov.

Pozitivna Slovenija, ki obstruira večino točk dnevnega reda, svojega mnenja o noveli ni predstavila.

Kaj pa počitnice?

Za dijake bodo subvencionirani prevozi v obdobju od 1. septembra do 30. junija, za študente pa od 1. oktobra do 31. julija. Ob predstavitvi predloga novele konec junija je bilo izraženo pričakovanje, da bodo prevozniki ponudili možnost, da dijaki in študentje vozovnico uporabljajo tudi v drugih dneh ali med počitnicami, ko imajo obveznosti na šoli oz. fakulteti.

Integrirane vozovnice v javnem potniškem prometu

Država bo za subvencioniranje prevoza dijakov in študentov namenila skupno nekaj manj kot 40 milijonov evrov. Kot je ob obravnavi na današnji seji državnega zbora pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, na ministrstvu za infrastrukturo in prostor z novelo združujejo tudi vsa sredstva, ki so namenjena subvencioniranju javnih prevozov na različnih ministrstvih. Minister je sicer kot naslednji korak po uvedbi subvencioniranih dijaških in študentskih vozovnic navedel uveljavitev integrirane vozovnice v javnem potniškem prometu.

Branko Marinič je v imenu SDS poudaril, da bodo rešitve vnesle večjo ekonomičnost, gospodarnost in učinkovitost. Manjša pa bo tudi obremenitev družinskih proračunov. Rešitev je po Mariničevih besedah dobra tudi zato, ker je »vse skupaj zdaj pod eno streho«, v pristojnosti ministrstva z infrastrukturo.

V SD bodo po besedah Dejana Židana novelo podprli zaradi zagotavljanja dostopnosti do izobraževanja vsem dijakom in študentom. Kot dodaten razlog pa je Židan navedel tudi, da tovrstni ukrepi prispevajo k zmanjševanju pomembnega vira onesnaženja, ki ga predstavlja individualni transport.

Pozitivni vplivi tudi na okolje

Tudi Kristina Valenčič je v imenu Državljanske liste podprla rešitve, katerih namen je, kot je navedla, s spremenjeno obliko subvencioniranja prevoza dijakov in študentov olajšati dostopnost do izobraževalnih ustanov in hkrati povečati uporabo javnega potniškega prometa, kar bo imelo tudi pozitivne vplive na okolje.

Poslanci SLS so prepričani, da bodo predlagane rešitve omilile stisko predvsem socialno najbolj ogroženih družin in šolajočih oziroma študirajočih posameznikov. Kot je dejal Janez Ribič, ob tem upajo, da se bo spodbujanje uporabe javnega prevoza nadaljevalo tudi v smeri prilagajanja preostalim kategorijam prebivalstva.

Marjana Kotnik Poropat je dejala, v stranki DeSUS novelo podpirajo, saj menijo, da je za dijake in študente ter njihove starše in skrbnike dobrodošla vsaka finančna olajšava.

Janez Vasle iz NSi pa je izpostavil prenos sredstev za subvencioniranje dijaških in študentskih prevozov na ministrstvo za infrastrukturo, saj bosta z enotnim sistemom zagotovljena preglednost in učinkovit nadzor nad denarjem. Pozdravljajo tudi to, da se bo s temi spremembami cena vozovnic za upravičence znižala.

Deli s prijatelji