DRŽAVNE NALOŽBE

SD obrnila hrbet koaliciji?

Objavljeno 30. junij 2015 10.48 | Posodobljeno 30. junij 2015 10.48 | Piše: STA, Mo. S.

Odbor je po več kot devetih urah razprave sprejel dopolnila k predlogu odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, ki so jih predlagale koalicijske poslanske skupine, in potrdil celotno besedilo predloga, ki ga bo državni zbor sprejemal na plenarni seji.

Zavarovalnica Triglav.

LJUBLJANA – Odbor državnega zbora (DZ) za finance in monetarno politiko je v ponedeljek zvečer sprejel dopolnila koalicije k predlogu strategije upravljanja naložb države in potrdil predlog v celoti. DZ ga bo sprejemal na plenarni seji.

Po zdajšnji opredelitvi bosta 28-odstotni delež Slovenskega državnega holdinga (SDH) in 34,47-odstotni delež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav opredeljena kot strateška naložba, kar pomeni ohranitev več kot 50-odstotnega deleža. Dopolnilo so utemeljili z rezultatom zakonodajnega referenduma iz leta 2007, po katerem so bile delnice največje slovenske zavarovalnice v lasti Kapitalske družbe (Kad) prenesene na Zpiz z edinim namenom zagotavljanja dodatnih sredstev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Državni sekretar na finančnem ministrstvu za finance Metod Dragonja je povedal, da bo o tem deležu nova razprava ob sprejemanju zakona, s katerim bodo ustanovili demografski sklad.

Drugo sprejeto vsebinsko dopolnilo se nanaša na spremembe strategije. Predlog nove strategije se bo oblikoval ali na predlog SDH ob spremenjenih gospodarskih razmerah ali na predlog vlade v primeru drugih spremenjenih okoliščin – dopolnilo določa, da vlada v enem letu opravi revizijo strategije in v primeru spremenjenih gospodarskih in drugih okoliščin DZ predlaga spremembe strategije oziroma novo strategijo. Takšne okoliščine npr. posredno določa že zakon o SDH, ki predvideva preoblikovanje Kada v demografski sklad do konca leta 2015, navajajo v obrazložitvi dopolnila.

Koalicija je sprejela tudi dopolnilo, s katerim poudarjajo strateški značaj posameznih naložb Slovenskih železnic (SŽ), ki predstavljajo podporo njihovi osnovni dejavnosti. Tako je določeno, da so dejavnosti potniškega in tovornega prometa, infrastrukture, gradbeništva ter vleke in tehnike osnovna strateška dejavnost SŽ, zato se te naložbe ohranja v višini več kot 50-odstotnega deleža.


SD koaliciji obrnila hrbet?

V koaliciji so strategijo podpirali v SMC in Desusu. Od članov SD je razpravljal le Janko Veber, ki je napovedal, da predloga ne bo podprl, in sicer, ker je predvidena privatizacija bank, brez lastništva bank pa da država ne bo mogla dosegati ciljev v drugih sektorjih.

Dopolnila ZL zavrnili

Odbor je zavrnil vrsto dopolnil, ki jih je predlagala ZL. Z njimi so želeli v strategijo vnesti med drugim upoštevanje tudi nefinančnih ciljev, kot so cilji glede zaposlenosti in delovnih mest ter glede regionalnega, okoljskega in socialnega razvoja.

V ZL so menili, da bi bilo treba ob upoštevanju postavljenih meril spremeniti tudi klasifikacijo, in sicer bi med pomembne naložbe uvrstili tudi Cimos, Elan Invento, Hit in Terme Čatež, med strateške pa tudi Gorenje, Krko in Petrol. V klasifikacijo bi vključili tudi podjetja s seznama 15 podjetij za privatizacijo, ki ga je leta 2013 sprejel DZ. Predlagali so tudi, da bi SDH opravil analizo posledic prodaje posamezne naložbe, in če bi se izkazalo, da so te negativne, do prodaje ne bi smelo priti.

Člani odbora so se sicer strinjali, da država strategijo potrebuje, a so v opoziciji menili, da predlog, ki je v obravnavi v DZ, ni primeren. Menili so, da je pri razvrščanju naložb prišlo do političnega kupčkanja, da se o strategiji ni poenotila niti koalicija, da gre le za spisek za privatizacijo brez strateškega premisleka ter da ni jasno, kam bodo lahko vlagatelji vlagali, kaj bo z delovnimi mesti in kako bo potekal razvoj države.

Deli s prijatelji