PISMO

SD in NSi na istem bregu: Kučan se je vmešal v volilno kampanjo

Objavljeno 19. november 2012 22.07 | Posodobljeno 19. november 2012 22.08 | Piše: S. J., STA

Bivši predsednik Kučan je na Pahorja v nedeljo naslovil odprto pismo.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan

LJUBLJANA – Pismo bivšega predsednika republike Milana Kučana predsedniškemu kandidatu Borutu Pahorju je tudi danes odmevalo na političnem parketu. Po mnenju NSi in SD je Kučan s pismom posegel v volilno kampanjo.

Poseg v volilno kampanjo

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber vsebine pisma, namenjenega njihovemu predsedniškemu kandidatu, ni želel komentirati, je pa ocenil, da je pismo poseg v volilno kampanjo pred drugim krogom predsedniških volitev, ki bo 2. decembra.

Če mačku stopiš na rep, zacvili

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je v izjavi za medije dejala, da bi jo zanimalo, kdo so tako imenovani strici iz ozadja. Prepričana je, da je za ta odgovor najbolj kompetenten Milan Kučan, ki je najdlje v politiki.

Novakova se strinja, da se je s tem pismom Kučan neposredno vmešal v volilno kampanjo. »Če mačku stopiš na rep, zacvili,« je dodala. Osebno ne pozna stricev in tet iz ozadja in tudi ni bila nikoli na tisti strani, kjer se nahajajo ti strici iz ozadja, zato jo res zanima, kdo dejansko so, je dejala.

SDS in SLS brez komentarja

Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka gre pri pismu »za spraševanje med tistimi, ki so na istem političnem prostoru in tekmujejo v tej predsedniški tekmi«. Vsebine pisma v SDS ne bodo komentirali.

Prav tako tega ni želel storiti predsednik SLS Radovan Žerjav, saj je prepričan, da njegov komentar »ne bi prinesel nič dobrega k temu, da bomo v prihodnje, ko bomo potrebovali dialog, to storili lažje«.

Virant pohvalil Pahorja

Predsednik državnega zbora Gregor Virant meni, da se je Pahor na Kučanovo pismo zelo dobro odzval. »On nastopa na teh volitvah s pozitivnim sporočilom, s pozitivno kampanjo, ne želi se z nikomer prepirati. To je najboljša popotnica za to, da po tem, ko bo izvoljen za predsednika republike, res deluje kot povezovalni predsednik,« je poudaril Virant. Dodal je še, da sicer ne dvomi, da ima Pahor tudi nekaj nasprotnikov oziroma takih, ki ne mislijo enako kot on.

Kučan izzval Pahorja

Bivši predsednik Kučan je na Pahorja v nedeljo naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, da pove resnico o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili njegovo vlado, ker ni bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev. Pahorjev molk po Kučanovih besedah nima nič z načelnostjo, je nepošten, z njim pa obtožuje.

Pahor je v prvem odzivu na pismo dejal le, da se v predsedniško kampanjo ni podal proti komu ali čemu, temveč za ideje in vizije, v katere verjame in za katere poskuša pridobiti podporo večine ljudi.

Deli s prijatelji