ODZIV

SD: Ne želimo si politične krize

Objavljeno 28. marec 2012 18.39 | Posodobljeno 28. marec 2012 18.34 | Piše: P. J.

Veber pravi, da si želijo, da bi vlada sprejela odgovornost in izpeljala potrebne ukrepe.

LJUBLJANA – »Socialni demokrati želimo počakati na potek socialnega dialoga, od katerega pričakujemo predvsem vzdržen poseg v javne finance in pravično porazdelitev bremen varčevanja,« je na novinarski konferenci dejal Janko Veber, vodja poslanske skupine SD.

V pričakovanju socialnega dialoga

Napovedal je, da bodo skupaj s svojimi strokovnimi sodelavci podrobno pregledali predloge in nato predstavili stališča o posameznih ukrepih ter alternativne možnosti, ki jih vidijo v SD. Zanje je najpomembnejši socialni dialog, ki bo pokazal, »kako oblikovati rebalans in preostale ukrepe«.

»Izhodišča, ki jih je podala vlada, naj postanejo preizkus znotraj socialnega dialoga.« Do nekaterih tem so se že opredelili, končno oceno pa bodo podali po zaključku socialnega dialoga. Dodal je, da tudi SD načrtuje pogovore s sindikati. Trenutni dialog ocenjujejo kot spoznavanje med novimi ministri in sindikati. Veber pričakuje, da bo v petek na zasedanju ekonomsko-socialnega sveta priložnost, da bi vlada in sindikati podali konkretne predloge z argumentacijo.

Vlada naj izpelje reforme

»Ne želimo si globoke politične krize. Želimo si, da bi ta vlada prevzela odgovornost in izpeljala reforme, ki so nujne.« Grožnje s protesti nekaterih sindikatov pa ocenjuje zgolj kot opozorilo in nezadovoljstvo s trenutnim položajem. »Sindikati želijo očitno pravočasno opozoriti, da dialoga še ni bilo.«

Deli s prijatelji