KOALICIJSKA USKLAJEVANJA

SD: Namesto dviga DDV raje uvesti davčne blagajne

Objavljeno 09. maj 2013 15.03 | Posodobljeno 09. maj 2013 15.04 | Piše: STA, A. L.

Davek na nepremičnine bi moral imeti po oceni SD čim manj izjem in premoženje verskih skupnosti nikakor ne bi smelo biti izvzeto.

Igor Lukšič in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – V SD so pred današnjo sejo vlade pripravili več predlogov za dopolnitev programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa. Med drugim dvig osnovne stopnje DDV vidijo kot skrajni ukrep, predlagajo uvedbo davčnih blagajn in boj proti davčnim utajam, privatizacija državnega premoženja pa naj poteka le na podlagi sprejete strategije. Eden od predvidenih ukrepov za izhod iz krize je tudi privatizacija državnega premoženja. Vlada napoveduje, da bo že v kratkem v državni zbor poslala predlog za prodajo nekaj državnih naložb.

Če že, dvigniti le osnovno stopnjo

V SD, kjer so med strankami najbolj zadržani do prodaje državnega premoženja, po navedbah virov iz stranke predlagajo, da se prodaja državnega premoženja odvije le na podlagi strategije za upravljanje kapitalskih naložb države. To je v okviru vzpostavljanja Slovenskega državnega holdinga pričakovati v naslednjih mesecih. V drugi največji koalicijski stranki menijo še, da bi moral biti dvig davka na dodano vrednost (DDV) skrajni ukrep. Če bo do njega prihodnje leto res prišlo, pa bi se morala po njihovem prepričanju dvigniti le osnovna stopnja z 20 odstotkov na 22.

V SD predlagajo še spremembe dohodninske zakonodaje, tako da bi se meja za vstop v najvišji razred s 50-odstotno obdavčitvijo znižala na bruto davčno osnovo 50.000 evrov. Od tod pričakujejo izkupiček v višini 20 milijonov evrov na leto.

Amnestija za tiste, ki denar prinesejo iz davčnih oaz

Predlagajo tudi uvedbo davčnih blagajn po hrvaškem vzoru in zaostritev kaznovalne politike zaradi prirejanja poslovnih izidov. Od tega si v prvem letu obetajo 40 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa naj bi izkupiček narasel do 150 milijonov evrov. V SD bi obdavčili tudi vse transakcije v davčne oaze. Na drugi strani pa bi vsem tistim, ki bi sredstva iz tovrstnih davčnih jurisdikcij prenesli nazaj v Slovenijo, ponudili davčno amnestijo s sedemodstotno obdavčitvijo.

Premoženje verskih skupnosti ne bi smelo biti izvzeto

Davek na nepremičnine bi moral imeti po oceni SD čim manj izjem in premoženje verskih skupnosti nikakor ne bi smelo biti izvzeto. Ob tem v stranki poudarjajo, da bi moralo legalizacijo črnih gradenj spremljati njihova visoka obdavčitev.

V SD pozivajo tudi k pripravi ukrepov za zmanjšanje števila občin oziroma k spodbudam za njihov združevanje, še pojasnjujejo viri iz SD.

Vlada naj bi danes zaključila obravnavo programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa ter oba ključna programska dokumenta za izhod iz krize tudi potrdila. Dokončni predlogi ukrepov naj bi nato predstavili tudi javnosti, v petek pa naj bi vlada dokumenta poslala Evropski komisiji.

Deli s prijatelji