KOALICIJA

SD jezna, rebalans ji največ jemlje

Objavljeno 18. junij 2013 09.16 | Posodobljeno 18. junij 2013 09.16 | Piše: D. P., STA
Ključne besede: SD rebalans

V prvih odzivih je bil na predvidene reze proračuna zunanjega ministrstva, ki naj bi mu odvzeli okoli 20 odstotkov sredstev, oster tudi zunanji minister Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Predsedniki koalicijskih strank, vodje poslanskih skupin in tudi koalicijski poslanci se bodo predvidoma takoj po seji državnega zbora danes sestali pri premierki Alenki Bratušek. Glavna tema bo rebalans proračuna, na katerega se je večina ministrov v preteklih tednih že odzvala, nekateri so bili ostri. A ta naj ne bi predstavljal večjih trenj v koaliciji. Rebalans proračuna naj bi kmalu potrdila vlada, državni zbor pa naj bi ga obravnaval predvidoma na julijski seji.

Vodja poslancev največje koalicijske stranke Jani Möderndorfer je pretekli teden pred koalicijskim sestankom, na katerem je bila glavna tema privatizacija, ocenil, da rebalans ni več problematičen, razen v delu, ki opredeljuje investicije. Za to je namreč predviden najmanjši delež. Kot je dejal, zaradi rebalansa v koaliciji ne pričakuje trenj, saj vsi ministri dobro vedo, kakšen je položaj v državi.

SD rebalans ni pogodu

Precej težav naj bi sicer s predvidenimi rezi imela stranka SD, saj njeni ministri vodijo resorje, ki jim rebalans tudi precej jemlje. Večkrat so izpostavili ministrstvo za izobraževanje, ki naj bi imelo z rebalansom okoli 70 milijonov evrov manj, in pa ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Temu resorju po podatkih SD iz preteklega tedna rebalans jemlje okoli 24 milijonov evrov.

Erjavec ostro proti

V prvih odzivih je bil na predvidene reze proračuna zunanjega ministrstva, ki naj bi mu odvzeli okoli 20 odstotkov sredstev, oster tudi zunanji minister Karl Erjavec. Izhodišča za pripravo rebalansa državnega proračuna za leto 2013 je vlada sprejela 23. maja ter za cilj določila primanjkljaj proračuna države v višini 1,5 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je v samo prvih štirih mesecih letos dosegel že 962 milijonov evrov, medtem ko je za vse leto predviden v višini ene milijarde evrov.

Deli s prijatelji