IZREDNO

Sava poplavljala, Drava ustaljena

Objavljeno 06. november 2014 09.05 | Posodobljeno 06. november 2014 09.05 | Piše: T. L.

Pretoki rek na območju severozahodne in osrednje Slovenije so ponoči narasli do velikih pretokov.

Ljubljanica pri Podpeči

LJUBLJANA – Po podatkih Agencije RS za okolje so pretoki rek na območju severozahodne in osrednje Slovenije ponoči narasli do velikih pretokov, posamezne manjše reke so za krajši čas presegle opozorilne vrednosti in poplavile v manjšem obsegu. Na teh območjih se trenutno razmere umirjajo.

Reka Sava bo danes dopoldne v Zasavju poplavila v majhnem obsegu na izpostavljenih mestih. Reka Drava ima na vtoku v Slovenijo ustaljen pretok okrog 930 m3/s. Ob nadaljnjem deževju lahko danes še narastejo reke predvsem na območjih severozahodne Slovenije ter reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, na Koroškem, v Zasavju, Posavju ter na Notranjskem in Dolenjskem. Ob močnejših lokalnih nalivih lahko narastejo manjše reke in hudourniki. Pri tem lahko posamezni manjši vodotoki presežejo opozorilne pretoke in poplavijo.

image

Porast rek po državi se bo nadaljeval tudi v petek in soboto, ko lahko reke v osrednji in vzhodni Sloveniji ponovno narastejo. Gladina morja bo ob jutranji in večerni plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 cm in poplavi nižje predele obale.

Deli s prijatelji