INTERVJU

Sašo in Luka, ki sta Malešičevi nastavila past: Sodi naj narod

Objavljeno 19. oktober 2012 11.37 | Posodobljeno 19. oktober 2012 11.37 | Piše: Aleksandar Lukić

Ker je Malešičeva rekla, da se ne da prodati in da je poštena, kot se za bodočega predsednika spodobi, sta šla Sašo in Luka to preizkušat.

Ji bo uspelo pridobiti dovolj podpornikov? Foto: Facebook

LJUBLJANA – Pogovarjali smo se s Sašem in Luko, ki sta predsedniški kandidatki Moniki Malešič za denar ponujala podpise volivcev. Na koncu se je izkazalo, da je šlo le za njuno potegavščino, v kateri sta uporabljala svoji pravi imeni in e-naslov, podpisi volivcev pa sploh niso obstajali. Kljub temu so bile podane kazenske ovadbe, predsedniška kandidatka pa je napovedala tudi visoke odškodninske tožbe zoper medije.

Videti je, da imata precej prostega časa. S čim si služita vsakdanji kruh?

Luka: Kot inženir delam v razvoju programske in strojne opreme.
Sašo: Samostojni podjetnik iz storitvene dejavnosti.

Kaj je bila poanta potegavščine? Kaj sta želela doseči? Od kod vama sploh ideja za to?

Lani sva že naredila podobno potegavščino, letos pa sva tudi spremljala vse predsedniške kandidate. Monika Malešič je rekla, da se ne da prodati in da je poštena, kot se za bodočega predsednika spodobi. Njen predstavitveni spot nama je bil zelo všeč.

Pa je bil namen oziroma cilj dosežen?

Ne, ni bil dosežen. Predvsem nama je žal, da nisva izvedela čisto nič novega.

Zakaj sta glasove prodajala samo Malešičevi in ne še drugim kandidatom, ki so jih očitno tudi zelo pogrešali? Martina Valenčič naj bi bila zbrala le 10 podpisov.

Monika Malešič je bila glede na medijski pomp po najinem mnenju oseba z največ možnostmi – razen 'svete trojice' seveda. Je podjetna ženska, ki ustvarja z lastnimi rokami, bila je dejavna v parlamentarni stranki in je uspešna podjetnica. Za svoje delo v službi vlade za evropske zadeve je bila odlično ocenjena, delala pa je tudi pri Japtiju kot pomočnica direktorja. V svojem življenju je podala več ovadb proti nepoštenim javnim uslužbencem in s tem dajala pozitiven zgled, kot se za predsednika spodobi. Poleg tega pa vozi še audija q5 in q7 in je v predstavitveni spot vložila veliko denarja.

Videti je, kot da bi vaju kdo naščuval zoper Malešičevo in jo želel namerno diskreditirati. Denimo, ko so pod krinko podkupovali evroposlance, se niso lotili le enega. Stojijo tudi za vama kakšni 'strici iz ozadja ali ospredja'?

Za nama stoji samo radovednost, v pomoč pa nama je bila človeška neumnost.

Ali podpisi, ki sta jih ponujala, sploh obstajajo?

Ne, nikakor. Dva meseca poslušamo samo glasovi, glasovi, glasovi, kako marljivo da jih vsi kandidati zbirajo, na koncu pa jih odda samo eden, in sicer 10. Očitno so res redko blago.

Krožijo govorice, da sta posnetek prodajala. Ga je medij, ki je posnetek objavil, kupil ali sta mu ga dala brezplačno? Je bil sploh kdaj v igri denar?

Sašo: Novinar radia je plačal en brezkofeinski macchiato meni in en kapučino s hladnim mlekom Luki, točajka je prinesla vsakemu še kozarec vode in piškot. Novinar denarja na žalost ni prinesel.

Monika Malešič napoveduje tožbe. Menita, da ji bo uspelo kaj iztožiti? Od kakšnega medija, od vaju?

Nikakor ne, ker ne more dokazati odškodninske odgovornosti. Edino, kar lahko dokaže, je to, da je Slovenija izgubila proti Albaniji z 1 : 0. Ker je bil to razlog, da ni dobila želenih glasovnic, naj se raje spravi na strelca odločilnega gola Roshija.

Kako se bosta branila, če pristaneta na sodišču?

Če prav razumem zakon, snemanje pogovorov ni prepovedano, ampak samo posredovanje zaupnih izjav. Misliva, da to, da je hotela kupiti te glasovnice, ne šteje kot zaupna izjava, ki bi se sploh preganjala.

V zvezi s prodajanjem teh glasovnic je že včeraj vložila kazensko ovadbo zoper Valenčičevo in sklicala tiskovno agencijo. Sašo ji je rekel, da sem jaz tudi malo čez les in da bo moja odločitev o prodaji glasovnic odvisna od rezultata nogometne tekme med Slovenijo in Albanijo – da bo glasove dobila zastonj, če Slovenija zmaga, sicer pa ne. Naslednji dan se mi je v zvezi s tem oglasila prek e-pošte. Natrosil sem ji, da sem vse te glasovnice zaradi poraza Slovenije proti Albaniji predal Valenčičevi, saj se je ravno takrat pojavilo v medijih, da je vložila kandidaturo, v »dokaz« pa sem pripel povezavo na objavljeni članek o tem, da je vložila kandidaturo. Malešičeva je nato sklicala tiskovno konferenco, na kateri je razložila, da bo kot poštena državljanka razkrinkala Valenčičevo in naju pri teh mahinacijah. Kot ste že sami rekli, se je izkazalo, da je Valenčičeva zbrala 10 podpisov. Povrh vsega je v zvezi s tem, da sva midva domnevno predala glasovnice Valenčičevi, tudi podala kazensko ovadbo na policijski postaji v Grosupljem.

Nama je edino škoda vse te ceremonije in tega, da bova morda morala celo hoditi po sodnijah in policijskih postajah. Mogoče se v zvezi s tem javi kakšen odvetnik pro bono v bran človekovi pravici do širjenja vesti in mnenj.

Najbolj nama bo žal izgubljenega časa, ki ga bova v zvezi s tem porabila. Dovolj je bilo to, da je že v torek ves dan klicarila. Mislim, da sva z objavo samo opravila državljansko dolžnost, sodi pa naj narod.

Se je kateri od organov pregona že obrnil na vaju?

Za zdaj še ne.

Pa še to: kako sta snemala pogovore na mobilniku z Moniko Malešič? Če bi kdo rad naredil kaj podobnega ...

Z zastonjskim programom, ki se naloži prek Google Play (Call Recorder). Aplikacijo priporočava.

Deli s prijatelji