KRIZA

Sarkozy viša DDV, Janša še ne

Objavljeno 05. april 2012 11.10 | Posodobljeno 05. april 2012 11.10 | Piše: S. J.

Države EU se vsaka po svoje spopadajo s krizo.

Presenečeni boste,koliko lahko privarčujete.

LJUBLJANA – Pasov ne bomo zategnili samo v Sloveniji, temveč tudi v preostalih evropskih državah. Države varčujejo pri javnih izdatkih, nižajo ali zamrzujejo plače in pokojnine, nekatere pa ukrepajo tudi pri proračunskih prilivih.

Avstrijci: varčnost in investicije

Avstrijci so sprejeli paket varčevalnih ukrepov za obdobje 2012–2016. Osnovna načela paketa so varčnost in investicije. Sprememba v pokojninskem sistemu je eden izmed glavnih varčevalnih ukrepov, saj namerava vlada na račun upokojencev do leta 2016 privarčevati kar 7,3 milijarde evrov. Kot eno izmed možnosti se omenja solidarnostni dodatek, ki naj bi ga plačevali tisti z višjimi pokojninami. Samostojni podjetniki si lahko obetajo višje pokojninske prispevke. Naši severni sosedje bodo močno varčevali tudi v javni upravi, plače se ne bodo zviševale, prav tako pa nameravajo odpustiti 3 odstotke zaposlenih v javni upravi. Največ se bo privarčevalo na plačah učiteljev. S 1. aprilom so uvedli davek pri prodaji nepremičnin, zvišali bodo obdavčitev podjetij s tujimi podružnicami in uvedli solidarnostni prispevek za podjetja in posameznike. 

Italija bo zviševala davke in se borila proti sivi ekonomiji

V Italiji bodo največ pozornosti namenili zvišanju davkom, boju proti sivi ekonomiji, nadaljevali bodo pokojninsko reformo in spodbujali gospodarstvo. Glavnina ukrepov je bila usmerjena v zmanjšanje obremenitev gospodarstva (davčni primež) in večje obremenitve porabe, pokojnin in premoženja. Varčevanje se obeta celotnemu javnemu sektorju. DDV se bo zvišal z 21 na 23 odstotkov, uvedli so davek na luksuz in cerkveno premoženje, obdavčili so tekoče račune in finančne transakcije, poostrili so nadzor nad izdajanjem računov. Italiji se 13. aprila zaradi sprejetih ukrepov obeta splošna stavka.

Francozi nad najbogatejše

V Franciji bodo zvišali DDV, izredno bodo zvišali tudi davek na podjetja, obdavčili bodo najbogatejše, zvišali davke na kapitalske dobičke, januarja letos pa se je povišal tudi davek na alkohol in tobak. 

Španska ministrstva varčujejo

V Španiji, ki so jih množične stavke hromile že lani, bodo še naprej zviševali davke, dvignil se je davek na dohodek in dobiček velikih podjetij, močno bodo okrnili proračun ministrstev, plače pa še vedno ostajajo zamrznjene. Letos si v Španiji želijo privarčevati 27,3 milijarde evrov. 

Sedem let načrtovanega varčevanja na Otoku

Varčevalnim ukrepom so se lani upirali tudi zaposleni v javnem sektorju v Veliki Britaniji, vendar brez večjega uspeha. Plače v javnem sektorju so zamrznili, prav tako pa so že lani zmanjšali število zaposlenih v javni upravi. Največ pozornosti so namenili davčnim ukrepom. Britanci se držijo sedemletnega programa varčevanja.

 

 

 

Deli s prijatelji